Pierogi z borowikami i serem bundz

Pierogi na cztery pory roku – jesień!






Nadeszła jesienna odsłona pierogowa  MMMAK-ów. Trudno było nam się zebrać. Mimo jesiennych długich wieczorów czasu wciąż mało;-) Tym bardziej cieszy finał naszych zmagań. To już czwarta odsłona i wszystkie pory roku już za nami - w kwestii pierogowej oczywiście;-).
Inspiracją mojego dania były pierogi Roberta Sowy.



Składniki:
na ciasto: 
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,
na farsz:
  • 300 g ugotowanych borowików,
  • 300 g tartego sera bundz,
  • 50 ml winiaku,
  •  kilka gałązek świeżego tymianku lub natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • olej do podsmażenia cebuli,
+ cebula na okrasę i starty oscypek.


Przygotowanie:


Zacząć od farszu. Cebulę drobniutko posiekać, posolić i podsmażyć na oleju, dodać pokrojone borowiki. Zostawić kilka do dekoracji.Wlać winiak, a gdy odparuje dodać zioła i przyprawy. Połączyc z tartym serem bundz.

Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, tak na wyczucie, myślę, że około 2-3minut. Podawać polane podsmażoną cebulką i startym oscypkiem. Udekorować połówkami borowików.



Oczywiście zapraszam na pierogi jesienne do  Magdy, Małgosi, Ali i Kamili:-)!

Komentarze

  1. Smakowitości zamknięte w pysznym cieście! Jesienna pychota! Dziękuję i za ten jesienny czas! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie pory roku za nami i kolejne cztery przed nami:)
    Te pierogi to z pewnością niebo w gębie!
    Na samą myśl o nich moje kubki smakowe szaleją:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:-) A z Wami to każda pora roku to czysta przyjemność:-)

      Usuń
    2. Mój kubek do herbaty też

      Usuń
  3. z takim nadzieniem chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takich,a pyszne są pewnie bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie boskie! Schowaj je, bo zjem Ci wszystkie :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo jestem ciekawa tego połączenia. Jestem przekonana, że takie pierogi by mi zasmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  7. MMMAKowe dziewczyny jak zwykle zaskakują:) połączenie sera i leśnych grzybów, to mmmm...marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe Marzenko!
    Może się zaproszę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, na bogato! :))) Borowiki, winiak... Co to musiał być za smak :D

    Najważniejsze, że się zgrałyśmy :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne ciasto z kefirem - muszę spróbować!! Farsz natomiast to czysta poezja - borowik i bundz pięknie mi pasują do pieroga. Wspaniałości serwujesz Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agatko:-) Jak już zrobisz to daj znać czy pasowało:-)

      Usuń
  11. Pamiętam, że to właśnie u cibie czytałam w ubiegłym roku, aby do ciasta na pierogi odać kefir. Potem w Grupie Tapenda widziałam, że do przepisu dodano masło. Ja wiadomo, zgodnie z domowymi gustami do " pierogów" zawsze dodaję jajko. Tamat mnie jednak nurtował. Przeprowadziłam ankietę w grupie Tapenda, obdzwoniłam znajomych i rodzinę, aby sprawdzili przepisy na ciasto na tradycyjne polskie pierogi. Okazuje się, że w tej kwestii panuje moda. Podstawowe składniki to mąka, woda i sól. Reszta to upodobania epoki. Zrobiłam pierogi. CZekają na publikację. Powiem jednak, że wolę pierogi z jajeczkiem w cieście. to jest oczywiście subiektywna opinia. A co daje ten kefir, bo juz nie pamiętam ?
    Najlepiej jeśli info mi przyślesz na FB ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenko, nie masz Ty dla mnie litości, oj nie masz... ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. No proszę . wszystkie składniki posiadam , brak mi bundza, ale można go zastąpić innym serem. Co do ciasta , rrobię tradycyjnie - mąka , jajeczko, woda i łyżka oliwy, zawsze pyszne, miękkie. I zgadzam się z @Kasia S - w kwestii ciasta rządzi moda sezonowa...Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Boszsz, królestwo za te pierogi!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy pomysł na ciasto do pierogów. O kefirze bym nie pomyślała, choć do ciasta naleśnikowego często go dodaję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow jakie zaskoczenie, takich pyszności jeszcze nie jadłam :) Powiem Ci, że moje ślinianki wariują :)

    OdpowiedzUsuń
  17. cóż za rozpusta:0 mniammmmmmmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  18. Z taki nadzieniem.... na jednym pierogu na pewno bym nie skończyła ;)!

    OdpowiedzUsuń
  19. o żesz ty! Ale zaskakujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałe!! Ciasto widać delikatne a i nadzienie warte uwago :) Ja dziś też lepiłam pierogi, w trzech wersjach, by dla każdego było coś dobrego :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Te piękne grzybki na pierożkach... oj, jojoj !

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie genialne musiały być te pierogi! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Powinnam miec zakaz wstepu na Twoje zacisze... zawsze jak tu zerkne to dostaje dzikiego apetytu...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne