Kluski śląskie


Tak jak ostatnio obiecałam dzisiaj podaję przepis na kluski śląskie, które mieliśmy do duszonych udek kaczych.  Najlepiej jak zostają nam ziemniaki z dnia poprzedniego. Wtedy ich przygotowanie trwa dosłownie chwilkę.
A wiecie dlaczego te kluski mają dziurkę w środku? Żeby sos mógł się tam gromadzić;-)




Składniki:

  • 0,5 - 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana ( 1/4 z ilości ziemniaków ugotowanych i potłuczonych),
  • sól,
  • mąka pszenna do obtaczania.


  • Przygotowanie:

    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić u utłuc tłuczkiem jeszcze gorące. Podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej, dodać jajko i odrobinę soli. Wrzucić z powrotem odebraną część ziemniaków. Wyrobić ciasto, formować kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące pszennej i palcem wdusić, aby powstałą dziurka. Wrzucić na osoloną wodę. Gotować chwilę po wypłynięciu na wierzch. Odcedzić. Podawać polane sosem.


    Komentarze

    1. Kluski śląskie są zawsze mile widziane i pasują do różnych obiadków :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Pyszne kluseczki, ta dziurka zawsze mi się w nich podobała ;)

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam śląskie!
      Uwielbiam, kiedy pyszny sos zatrzyma się w dziurkach...
      Poezja!

      OdpowiedzUsuń
    4. O tak ! Duże wgłębienie na dużo sosu spod kaczki. Moje "gumowe" , najbardziej ulubione.

      OdpowiedzUsuń
    5. też uwielbiam, ale ograniczam :) chociaż na kilka Twoich bym się skusiła :)

      OdpowiedzUsuń
    6. u mnie kochają śląkie:-( Twoje śliczne, takie malutkie;

      OdpowiedzUsuń
    7. Bardzo lubię, jak byłam malutka uwielbiałam pomagać babci przy robieniu dziurek ;)

      OdpowiedzUsuń
    8. Bardzo lubimy :) U nas obowiązkowo na wszystkich zjazdach rodzinnych :D

      OdpowiedzUsuń
    9. Moje ukochane <3 Śliczne ci wyszły!

      OdpowiedzUsuń
    10. Uwielbiam wszelkie kluski i kluseczki, idealne do sosików :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Kocham kluski wszelkiego rodzaju... niestety..;)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Copyright © zacisze kuchenne