Zaskakujące połączenia smakowe czyli czekoladowe warsztaty



Pod koniec lutego miałam okazję być zaproszona przez firmę Kupiec na warsztaty czekoladowe pod hasłem „Zaskakujące połączenia smakowe” organizowane przez Akademię Smaku Bosch, gdzie o nasze doznania smakowe dbali szefowie Piotr Chylarecki i Paweł Kibart.
Centrum Domowych Inspiracji  bardzo mile mnie zaskoczyło. Piękny, nowoczesny wystrój i  dobrze przygotowane sprzętowo miejsce na warsztaty. Oprócz tego sponsorzy (Wawel, Kupiec, Bonduelle, Frisco.pl, Bosch)  zadbali o wszystkie dodatki niezbędne do przygotowania wszystkich dań.  W showroomie zostaliśmy podzieleni na 4 zespoły, które odpowiadały za  jedno zadanie. Zanim przystąpiliśmy do pracy nastąpiła degustacja czekolady przygotowanej na tę okazję przez firmę Wawel. Zostaliśmy poinstruowani przez eksperta  czekolady Piotra o walorach smakowych poszczególnych rodzajów czekolady (gorzkiej  90% COCOA, gorzkiej ze skórką pomarańczową ORANGE 70% COCOA oraz gorzkiej klasycznej 70% COCOA). 




Szef uczulał nas na odmienność smaków i wskazywał najlepsze połączenie z różnymi owocami czy składnikami wytrawnymi.  Powiem Wam, że nigdy aż taka odważna w połączeniach  nie byłam, tym bardziej nie mogłam się doczekać efektów końcowych;-)
Nasze menu wyglądało tak:
– wędzona pierś z gęsi z sorbetem z buraka z czekoladą gorzką z pomarańczami,
krem z kalafiora, ser gorgonzola, chips z gorzkiej czekolady,

– pierś z kaczki, sos z gorzkiej czekolady, chilli, marakui i imbiru, smażone warzywa,
– brownie z kaszą gryczaną, musem czekoladowym i kremem śmietankowym podane z orzechami laskowymi prażonymi w karmelu.
Nasz zespól pod okiem  Pawła Kibarta przygotował przystawkę, a mianowicie wędzoną pierś z gęsi z pęczakiem na szpinaku z sorbetem z buraka i gorzkiej pomarańczowej czekolady. Brzmi nieźle prawda? I smakowało bardzo przyjemnie.



Miłym zaskoczeniem była zupa krem z kalafiora z chipsem czekoladowym;-)



Poniżej zdjęcie dania głównego - pierś kaczki na warzywach chińskich w sosie z marakui, imbiru i czekolady.



Ale wszystkich najbardziej urzekł deser, a mianowicie brownie z kaszą gryczaną , które było zaserwowane w 2 wersjach z różnych czekolad.  Niedługo mam nadzieję  przygotować go u siebie i zaprezentować przepis, bo naprawdę jest godny uwagi;-) Zwłaszcza dla mnie, która nie cierpi kaszy gryczanej zmienił podejście do niej;-)


Poniżej zdjęcia z warsztatów udostępnionych przez organizatora.





Wszystkie zdjęcia prezentowane w poście otrzymałam od Bosch Home Polska.
Pragnę podziękować organizatorom za wspaniałą lekcję łączenia niebywałych smaków, za udostępnienie zdjęć i przemiłą atmosferę.  Była to bardzo miła przygoda, dzięki której poszerzyłam grono znajomych, których łączy wspólna pasja. No i dziękuję naszym szefom kuchni za przekazaną wiedzę, którą na pewno będę starała się niejednokrotnie wykorzystać u siebie w kuchni.



Komentarze

  1. Prawdziwa czekoladowa uczta :)
    Bardzo jestem ciekawa tego deseru! Koniecznie go pokaż! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypatrzyłam Cię na 2 zdjęciach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Badzo lubię takie nieoczywiste kompozycje smakowe.
    Czekolada to nie tylko słodycz.
    A meksykański kurczak Mole to moja ulubiona czekoladowa potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo czekoladowe spotkanie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta wędzona pierś gęsi jest baaardzo kusząca!
    Czekam na przepis na deser.
    Może dzięki dodatkowi kaszy gryczanej, którą ubóstwiam, polubię w końcu czekoladę.;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Żałuję, że nie jeżdżę na takie warsztaty :) Świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Byłam na takich, ale z Lindtem, też były fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazdroszczę takich warsztatów <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Warsztaty, że palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też tam byłam ;) ciasto było spoko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności i jak tutaj być na diecie, jak tu tak obłędnie na tych warsztatach.Czekolada na wytrawnie coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne