Galette pełnoziarniste z bakłażanem, podane z niemieckim pilsnerem


Wytrawne ciasto z dodatkiem warzyw i ziół w towarzystwie niemieckiego pilsnera stanowi świetną propozycję na letni obiad. Myślę, że będziecie równie zachwyceni. Dzisiejszym wpisem żegnam się z Wami. Urlop czas zacząć - Bawaria czeka;-) Jak wszystko pójdzie dobrze, to pewnie coś przygotuję dla Was w iście alpejskim klimacie.



Składniki:
ciasto:
  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • szczypta soli.
nadzienie:
  • bakłażan,
  • gałązka pomidorków koktajlowych,
  • garść listków świeżej bazylii,
  • oliwa do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • parmezan w kawałku.
+ niemiecki pilsner do podania.

Przygotowanie:

Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na min. 30 minut. 
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na około 0,5 h. Po tym czasie spłukać i wytrzeć go d sucha. Na oliwie podsmażyć bakłażana. Odsączyć na papierze.
Ciasto wyjąć z lodówki Rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na okrąg. Rozłożyć plastry bakłażanów i połówki pomidorków koktajlowych. Wyłożyć na ciasto, zostawiając około 3-4 cm boków. Dodać przyprawy i bazylię. Posypać startym parmezanem. Pozaginać do środka, aby zamknąć dookoła nadzienie. Zapiekać około 35 minut w 200 stopniach C.
Podawać ze schłodzonym niemieckim pilsnerem.



Dodane do akcji:

Kulinarne inspiracje z Love Beer

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne