Ciasto kruche ze śliwkami


Bardzo dużo śliwek ułożonych prawie na stojąco, żeby się więcej zmieściło...
Pamiętam jak układałam owoce dzień w dzień przez całe wakacje podczas mojej pracy w piekarni monachijskiej każdego roku...To były piękne studenckie czasy:-) Wtedy nie mogłam już patrzeć na Zwetschgenkuchen, a teraz jesienią lubię do niego wracać:-)


Składniki:

  • 10 dkg masła,
  • 10 dkg cukru,
  • 15-20 dkg maki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 dkg śliwek,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • płatki migdałowe do posypania.

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, posiekane masło. Wbić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ponakłuwać widelcem. Śliwki wypestkować i układać pionowo ciasno na cieście. Posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi. Piec w 190 stopniach C 50-60 minut.
 

Komentarze

  1. Ja tez z niego skorzystam. Bardzo lubie sliwki. I kruche ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie idealne - kruche plus śliwki! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, to ciasto jest idealne! Pełne śliwek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna klasyka!
    U mnie w kolejce do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero co upiekłam drożdżowe ze śliwkami, a Ty już kusisz kruchym,
    ale cóż zrobić, skoro śliwki takie pyszne i oprzeć się im nie można.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sobie wyobrażam ten zapach, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie kruche ze śliwkami, jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale dziś za mną chodzi takie śliwkowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się to Twoje ciasto:) Porywam kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto wygląda bardzo apetycznie. Zabiorę sobie przepis i z chęcią je zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne