Sałatka bawarska z kiełbasy - Wurstsalat


Jeden wniosek mi się nasuwa z pobytu w Niemczech. Mianowicie nasi sąsiedzi to fani parówek i mortadeli;-) Widziałam jak w knajpach większość zajadała Wurstsalat popijając piwem i zagryzając preclem:-). Tam mi to bardzo smakowało;-)


Składniki:
  • kawałek dobrej jakości mortadeli,
  • 1 cebula,
  • sos winegret ( np. taki jak tu).
Przygotowanie:

Mortadelę pokroić w talarki lub półtalarki, dodać cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać całość z sosem winegret. Odstawić na minimum 0,5 h do lodówki.

Komentarze

  1. Czyli Niemcom niewiele do szczęścia trzeba ;)
    A ja zawsze lubiłam mortadelę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jadlam mortadele jak bylam w podstawowce, oczywiscie panierowana i smazona. Przez ten czas sie nawet nie zastanawialam, czy nadal jest w sprzedazy. Cos mi sie zdaje, ze chetnie bym zjadla taka salatke zagryzajac ja chlebem.
    Beda inne niemieckie przepisy? Ja tak mam, ze jak skads wracam przez jakis czas gotuje w duchu tego kraju.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z mortadeli to oszukane kotlety lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka to dobrej jakości mortadela Marzenko? ciekawa sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie bardzo proste przepisy. Do tej sałatki idealnie pasują ogórki kiszone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mieszkam w Niemczech 5 lat i jeszcze nie słyszałam o tej sałatce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niemcy to fani kiełbasy w ogóle.
    Dobrą mortadelę lubię, tylko w Polsce o nią trudno...
    Jeżeli dostanę to zrobię Twoją sałatkę.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ooo jaka ciekawa sałatka :) Z mortadeli? Wow!

    OdpowiedzUsuń
  9. Całkiem konkretna ta sałatka :D

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie dzisiaj jadłem podobną sałatkę -właśnie w Niemczech.Z tą różnicą,że przepis był wzbogacony.Spróbujcie dodać pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz ser żółty/org.szwajcarski/także pokrojony w słupki.Do winegre była dołożona musztarda oraz sok z ogórków oraz odrobina wody mineralnej/szprudel/Smakowała mi!

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki przepis jest w Bawarii podawany. Korniszony muszą być, a ser wg.uznania.I woda z ogórków, olej, musztarda i cebula w piórka. Można to też zrobić z parówek lub serdelków. I sałatka niemal pływa w zalewie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne