Zielonki panierowane


Lubicie panierowane grzyby? Dla mnie są o niebo lepsze od mięsnych kotletów. W dodatku jak to są zielonki, to już w ogóle pełnia szczęścia. Pogoda nas w tym roku rozpieszcza i pewnie dlatego w połowie listopada nastąpił  kolejny wysyp grzybów. Nie mam nic przeciwko temu;-)
Dostałam miskę pełną świeżutkich, seledynowych łebków. Z części przygotowałam sos grzybowy, a resztę opanierowałam i zajadaliśmy na chlebie…
Kolejny smak dzieciństwaJ


Składniki:
  • świeże zielonki,
  • jajko,
  • mąka,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Grzyby oczyścić dokładnie ręcznikiem papierowym z igliwia i piasku. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce roztrzepać jajko. Panierować w mące i jajku. Smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Podawać z pieczywem.

Komentarze

  1. Oj uwielbiam panierowane grzyby! Niestety na razie nie mogę ich jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym spróbowała jak smakują, nie jadłam nigdy zielonek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałości!
    Moja Prababcia takie mi smażyła.
    Rozczuliłaś mnie wieczorem...

    OdpowiedzUsuń
  4. zazdroszczę, u mnie w tym roku grzybów było jak na lekarstwo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zielonki! Aż muszę się wybrać do lasu :)
    Piękne zdjęcia, Marzenko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Czekam aż M. wróci i pojedzie do lasu :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. szczerze się przyznam, że u mnie w domu nigdy się tak grzybów nie jadło! zaskakujące połączenie i podanie jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie na zielonki mówi się gąski i najczęściej przygotowuję z nich barszczyk :) a panierowanych jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuję, może jeszcze w tym roku? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten pomysł.Ciekawa jestem tylko smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie panierowane grzyby, ale o zielonkach nigdy nie słyszałam.

    OdpowiedzUsuń
  11. W takim wydaniu zielonek-gąsek nie jadłam. U nas raczej tylko marynowane lub solone. Ale takie muszą byc przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moge prosic przepis na te w solance, chcialam je jakos przechowac na zupe

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne