Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "


Kardamon budzi w ludziach jedną z emocji - albo się go kocha, albo nie cierpi. Zresztą bardzo podobnie jest z cynamonem. Ja należę do osób, które darzą go miłością;-) Jeśli Wy również, to bardzo polecam te bułeczki. Gdy jest inaczej, kardamon można zamienić mielonymi orzechami czy migdałami - pewnie też będą pyszne.
Gdy zobaczyłam je w akcji Wypiekanie na śniadanie - ich cudny kształt, a do tego wyobraziłam sobie smak  kardamonu, to nie mogłam ich po prostu nie upiec. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

 

Składniki na 17 sztuk:
  • 530 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 ml mleka
  • 90 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 7 g kardamonu, zmielonego,
Nadzienie kardamonowe:

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)
  • 1.5 łyżki zmielonego kardamonu,
Syrop cukrowy:
  • 50 ml wody
  • 3 łyżeczki cukru,
Cukier kardamonowy:
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka zmielonego kardamonu

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokata po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. 
Masło roztopić i dodać cukier i mielony kardamon. Wymieszać. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie poniżej (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).


Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).
Przygotować syrop cukrowy (zalać cukier wrzątkiem) i odstawić do wystudzenia.
Po wyrośnięciu bułeczki posmarować syropem cukrowym (gorąca woda wymieszana z cukrem i ostudzona) i oprószyć cukrem wymieszanym z  kardamonem. Piec w temperaturze 190ºC przez około 10-15 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić.



Razem ze mną bułki piekli:
Marzena z bloga Kulinarna Maniusia
Andżelika z bloga  Życie zaczyna się w kuchni  

Komentarze

  1. MEGA APETYCZNE <3 Koniecznie muszę spróbować!!!!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie się prezentują, ciekawa jestem jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko ale ci pięknie wyszły te bułeczki, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają genialnie. Koniecznie muszę wypróbować!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Ja akurat należę do tych, co lubią kardamon, więc na pewno takie bułeczki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne! Podeślesz mi kilka? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. prześliczne zdjęcia...a i bułeczki pewnie pyszne:)ps. dziękuje za odwiedzinki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły wspaniale :) jako osoba lubiąca kardamon, cynamon chętnie kiedyś skorzystam z tego przepisu :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, dzięki Tobie się zmobilizowałam, dzięki :-). Miałabym czego żałować..., są boskie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne bułeczki.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zabawa była przednia, smakowanie wyborne, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie idealne :) Dzięki wielkie za udział w wypiekaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne i pyszne bułeczki. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jaa.. aż dostałam ślinotoku! <3 co za cudo.. i ten kardamon... no niee... <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudne zawijańce! A kardamon i cynamon lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Widzę, że chyba tylko ja z całego wypiekania zrezygnowałam z posypki :D
    Następnym razem się poprawię :D
    Przepiękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  17. Dostanę do kawci? Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kardamon to moja ulubiona przyprawa, a bułeczki przecudne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne