Zupa z liści rzodkiewki i pokrzywy

Zupa na cztery pory roku - wiosna!


Wiosenna zupa w naszej MMMAK-owej akcji musiała być takiego koloru - bo tak mi się kojarzy wiosna - z soczystą zielenią.
Po raz pierwszy użyłam pokrzywy do dania i będą z nią dalej eksperymentować:-)
Zupa musi mieć pikantny i zdecydowany smak, stąd pomysł na dodatek ostrych krewetek. Razem wszystko pasuje do siebie znakomicie. Polecam!


Składniki:
  • 1-2 garstki młodych listków pokrzywy,
  • liście z pęczku rzodkiewek,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, biały pieprz,
  • płatki chilli,

Krewetki:
  • 6-8 krewetek Black tiger,
  • płatki chilli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
+  kilka kromek czerstwego pieczywa,

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na oliwę rozgrzaną z płatkami chilli, zeszklić. Dodać  posiekany czosnek i cukinię pokrojoną w kostkę.  Posolić. Dorzucić umyte i osuszone listki pokrzywy i rzodkiewki. Chwilę dusić. Do;lać bulion i gotować około 15 minut. Zblendować całość na krem. Doprawić solą i pieprzem. 
Osobno rozgrzać oliwę z płatkami chilli,  ułożyć kromki pieczywa. Zrumienić i odłożyć na ręcznik papierowy. Na patelnię wrzucić oczyszczone krewetki i czosnek. Posolić. Zdjąć z ognia gdy krewetki z szarych zrobią się różowe. Podawać w zupie, a obok ułożyć grzanki.


Zapraszam na wiosenne zupy do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili:-)

Komentarze

  1. O tak zielona to wiosna pełną miską :)
    Wspaniale przygotowana i sfotografowana!
    Cudownie jest razem z Wami gotować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosna na talerzu! A te złote grzanki... pychota!
    U mnie też na zielono i z dodatkiem pokrzywy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, wspaniała zupka!
    I fajnie się złożyło, bo wszystkie mamy odcienie zieleni w wiosennej zupie. :D
    A te grzaneczki to tylko na pokuszenie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzena! Ja się nie dziwię czemu ty ciagle cos wygrywasz w tych konkursach! Każdy twój przepis to prawdziwy majstersztyk!:) cudna ta zieleń!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zarumieniłam...;-)Czyli podoba Ci się? :-)

      Usuń
    2. Bardzo! :))) pełna profeska:) jakbym zobaczyła taką w karcie dań to na pewno bym zamówiła - ale w Poznaniu mało jest miejsc, gdzie rozumieją że właśnie takie dania byśmy chcieli jeść :)))

      Usuń
  5. Chyba będę do Ciebie wpadać na te zupy :) Prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To dopiero coś, ależ ta zupka musi cudownie smakować! I taka zielona :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna kompozycja!
    A krewetka na pewno dodaje jej charakteru.

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadłam pokrzywy, muszę wreszcie się przełamać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne