Babka mandarynkowa


Cytrusy najbardziej kojarzą mi się z zimą i Bożym Narodzeniem.
A upiekłam babkę mandarynkową latem - cóż za ironia;-)
W sumie to były 2 powody.
Po pierwsze koleżanka zaprosiła mnie na kawę i poczęstowała taką babką  zakupioną w cukierni. Aromat i smak nieziemski.
Po drugie mąż zakupił, po namowie pani w warzywniaku, piękne mandarynki w sierpniu...
No smaczne to one nie były. I tak leżały w misce czekając na ten właśnie splot wydarzeń;-)
Wszystko jasne, dlaczego znalazła się u nas babka mandarynkowa w środku lata? ;-)





Składniki:
  • 200 g obranej i wyfiletowanej mandarynki,
  • 4 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy cytrynowy,
  • 130 g cukru,
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego,
+ cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dosypywać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Na koniec wlać olej i dobrze wymieszać. Wrzucić kawałki mandarynek i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do formy keksowej,  natłuszczonej i posypanej kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop. C. Piec do suchego patyczka około 40 minut. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Najlepiej smakuje następnego dnia.



Komentarze

  1. Piękne wnętrzę, wygląda na pyszną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi obłędnie pachnieć i mam nadzieję że mandarynki znacznie zyskały w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No pachnieć to ona musiała wspaniale! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita! Muszę zapamiętać, by ją przygotować gdy będą najsmaczniejsze owoce!

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak, manadrynki w sierpniu to nie jest najlepszy zakup...
    Kojarzą nam się z zimą, bo wtedy jest na nie sezon właśnie.
    Babka wygląda smakowicie i upieke ją...w grudniu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie!
    Czyli dobrze, że pani z warzywniaka namówiła męża na te mandarynki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Poezja! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie smakowite cudowności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentuję się przepięknie ;) Każdy powód jest dobry, aby upiec ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie :) Poza tym można wypróbować z różnymi cytrusami :) Uniwersalny przepis, z którego chętnie skorzystamy :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  11. każdy moment jest dobry na pieczenie <3
    jato bym teraz mazurka zjadła, haha :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne