Gyros z polędwiczki wieprzowej z pitą i tzatzikami


Bardzo lubię kuchnię grecką. Smakowo bardzo mi ona pasuje. 
Nie bez znaczenia jest fakt, że kojarzy mi się z samymi przyjemnościami związanymi z urlopem.
Dzisiejsze danie przygotowane jest od podstaw, nawet chlebek grecki pita zrobiony samemu;-)
Często posiłkuję  się gotowymi, zwłaszcza w pośpiechu na co dzień, ale uwierzcie mi - to nie to samo.
Zupełnie nie...
 Już kiedyś robiłam chlebki pita pieczone (klik),
z kieszenią w środku, ale ten jest bardziej płaski i miękki, smażony na patelni.
Pozwala finalnie zrolować składniki gyrosa.


Składniki:
na chlebki pita (8 sztuk):
  • 3 szklanki mąki + na podsypanie,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2/3 szkl. mleka ciepłego,
  • 1/2 szkl. ciepłej wody,
  • 1 lyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych instant,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
na gyrosa z polędwiczki wieprzowej:
  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oregano suszone,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • sól, pieprz,
  • 1 cebula biała lub czerwona.
Tzatziki wykonać wg tego przepisu (klik).
Przygotowanie:
Drożdże z cukrem zalać wodą i mlekiem. Wymieszać i odstawić na 10 minut. W mikserze wymieszać wszystkie składniki ciasta. Ewentualnie podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia, aby ciasto podwoiło swoja objętość na minimum 1h.
W tym czasie mięso oczyścić z błon, pokroić w plastry. Rozmaryn posiekać, czosnek również. Dodać do mięsa. Dorzucić cebulę pokrojoną w piórka, oregano, oliwę i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Tzatziki wykonać wg tego przepisu (klik).
Z ciasta urywać kawałki, które mieszczą się w dłoni, rozwałkowywać  na cienki placek, podsypując mąką. Podsmażać na rozgrzanej patelni (można spryskać oliwą) po około 2-3 minuty z każdej strony.  Jak chlebki się pieką, to mięso razem z cebulą smażyć na drugiej patelni - najlepiej grillowej do zrumienienia. Podawać wszystko osobno lub  zwijać w rulon, nakładając mięso, tzatziki i pomidora. Można przygotować ulubione warzywa do tego. Ja podałam tylko pomidory.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne