Pizzerki


Dzisiejszy pomysł to błyskawiczne bułki, które zrobiłam z ciasta pizzowego, które mi zostało z wcześniejszego obiadu. 
Z reguły, gdy planuję zrobienie pizzy z premedytacją zwiększam porcję, aby  móc je jeszcze wykorzystać na kolejny dzień.
Pizzerki dorzucam do akcji na FB Błyskawiczne piątki.


Składniki:
na ciasto:
( podaję proporcje na 1 kg mąki i każdy niech sobie pomniejszy ilość składników. Zazwyczaj robię z 30-40 dkg na 2-3 pizze)
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 550 ml ciepłej wody,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
na farsz ( na 3 porcje):
  • wędlina ulubiona (u mnie baleron Coppa)
  • świeża bazylia,
  • ser mozzarella lub inny ulubiony,
  • ewentualnie inne dodatki wg uznania
sos pomidorowy:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • oregano suszone, sól,
  • odrobina wody do rozrzedzenia,

lub zmiksowane pieczone pomidory (klik)

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  Przygotować sos pomidorowy łącząc razem cały podany skład sosu.
Wyrośnięte ciasto   rozwałkować, rozłożyć sos pomidorowy, pociętą wędlinę i starty ser. Posypać listkami bazylii.  Zrolować całość. Pociąć na plastry o grubości 1-2 cm. Ułozyć na papierze do pieczenia. Nastawić piekarnik na temp. 220 stopni C.  Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia około 15 - 20 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne