Budyń jaglany


Ten budyń przygotowałam specjalnie dla mojej kochanej mamy.
Niestety nie zdążyła go spróbować...;-(


Składniki:
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego),
  • szczypta soli,
  • laska wanilii,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • kardamon mielony.
Przygotowanie:

Kaszę przepłukać gorącą wodą do momentu, aż woda będzie klarowna. Ugotować ją  w mleku ze szczyptą soli i pestkami wanilii ( trwa to około 15 minut). Mieszać kaszę, żeby się nie przypaliła. Zmiksować całość, dosładzając miodem. Jabłko obrać, pokroić w plastry i na oleju kokosowym uprażyć, dodać cukier trzcinowy. Zdjąć gdy się skarmelizuje. Do naczynia wlać budyń, na wierzch ułożyć jabłka. Całość posypać mielonym kardamonem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne