Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania


W domu często zostaje końcówka bagietki, która czerstwieje i potem nikt już  jej nie ruszy...
Wiedząc jak niektórzy lubią kupne Bake Rollsy postanowiłam przygotować czosnkowe, wykorzystując pozostawioną w papierze końcówkę bułki.
 Grzaneczki wyszły znakomite, chrupiące i na pewno zdrowsze.
A smak ich możesz zmieniać dodając za każdym razem inne dominujące zioło:-)


Składniki:
  • kawałek czerstwej bagietki,
  • oliwa z oliwek extra virgine,
  • sól, pieprz, oregano suszone,
  • kilka ząbków czosnku.
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na cieniutkie kromeczki. Ja to zrobiłam maszyną ustawioną na 5mm. Do oliwy wcisnąć czosnek, dodać przyprawy. Smarować pędzelkiem każdą kromeczkę z dwóch stron lub z jednej (jak kto woli) przyprawioną oliwą. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku około 10 minut w 180-200 stop. C. Odsączyć na papierze upieczone grzanki.



Komentarze

  1. Bake Rollsów nie tykam, ale taka domowa wersja to zupełnie co innego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie grzanki, są super na różne okazje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasami robię podobne do pochrupania przy filmie. Czosnkowe bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bake Rollsów nigdy nie lubiłam, ale takie domowe grzaneczki chętnie przygotuję. Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności :p uwielbiamy takie grzanki :D

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne