Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego



Jak zobaczyłam te szparagi u Magdy z Dare to Cook, to wiedziałam, że muszę je zrobić ;-)
Zmieniłam jednak sos z liści rzodkiewki na liście czosnku niedźwiedziego. Pycha!
My zjedliśmy tę sałatkę jako samodzielne danie obiadowe.
Teraz sezon na szparagi, to wykorzystuję je na maksa:-)



Składniki na 2 porcje:
  • pęczek zielonych szparagów,
  • oliwa z oliwek extra virgin,
  • 2 kromki chleba,
  • parmezan w kawałku,
  • pęczek liści czosnku niedźwiedziego,
  • 100 ml oliwy lub więcej,
  • sól.
Przygotowanie:

Umyć i poobcinać lub ułamać zdrewniałe końcówki szparagów. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posolić i  polać oliwą. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni wstawić szparagi na ok. 10 -15 minut. Chleb pokroić w grubą kostkę (też skropiłam kawałki oliwą).  Dołożyć do piekarnika na wierzch szparagów i zapiekać, aby powstały złote grzanki. Umyte liście czosnku posolić i zblendować, podlewając oliwą, na gładką pastę.  Szparagi podajemy posypane grzankami, startym serem  i z czosnkowym sosem do maczania lub polanym po szparagach.



Komentarze

  1. Mniam ale apetyczne danie, uwielbiam szparagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko, cudowny przepis. Skorzystam na pewno. I mam nadzieję, że dostanę dziś czosnek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!
    Dziki czosnek i szparagi to moje top one teraz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, właśnie zjadłam. Do czosnku niedźwiedziego dodałam migdały i parmezan jako wypełniacz, bo mój blender nie miksuję tak małych ilości.

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie wygląda niezwykle apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety, moja pesto z czosnku zostało zeżarte już dawno :-(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne