Papryka pieczona z mięsem mielonym i świeżymi ziołami
Nie wiem jakie  papryki lubicie najbardziej. 
Ja co roku czekam na te białe odmiany. 
Dzięki swojej delikatności nadają się do faszerowania,
  podkreślają wręcz smak nadzienia. 
Zawierają małe gniazda z nasionami i w trakcie pieczenia zachowują swój kształt i wygląd.
 
 
 
 
Składniki:
- 3-4 papryki białej odmiany,
 - 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-drobiowego lub tylko wieprzowego),
 - 1 cebula,
 - sól, pieprz,
 - olej,
 - świeże zioła (mięta, oregano, bazylia, natka pietruszki),
 - odrobina wody do wyrobienia mięsa,
 
sos:
- 0,5 kg świeżych pomidorów (lub z puszki),
 - 1 cebula,
 - 1-2 listki laurowe,
 - 3 ziarenka ziela angielskiego,
 - sól, pieprz, cukier
 - 1 łyżka oleju,
 - woda lub bulion warzywny,
 - ewentualnie białe wino do podlania.
 
Przygotowanie:
Papryki oczyścić z nasion. Zostawić całe lub przekroić na pół. Mięso dobrze wyrobić z odrobiną wody, olejem, przyprawami i posiekanymi ziołami i cebulą. Nadziewać papryki doprawioną masą. Układać na  wysmarowanej olejem blasze. Piec około 40 minut w 180 stop. C.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić  na łyżce oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, poszatkować i wrzucić na patelnię z cebulką. Dusić. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać wodą (bulionem) i winem. Dusić chwilę do odparowania płynu.
Papryki wyjąć i każdy polewa sobie sosem pomidorowym. Sos wcześniej można zmiksować lub przetrzeć przez sito.




Oj zjadłoby się :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam nadziewane papryki!
OdpowiedzUsuńWpraszam się i już :)
Buziaki!
Ja też kocham białe papryki! :)) Są takie subtelne w smaku i delikatne, masz rację, do faszerowania idealne! :)
OdpowiedzUsuńWow, mega to wygląda. Już z rok takich nie jadłam, dziękuje bardzo :P
OdpowiedzUsuńJa też zawsze czekam na te białe.:)
OdpowiedzUsuńInne toleruję tylko w ajwarze. ;)
No wlasnie...biale...:)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne!
OdpowiedzUsuń