Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym
W tym roku, to już ostatnia sezonowa akcja naszych
MMMAK-owych dań jarskich. 
Jejku jak ten czas leci. I mam wrażenie, że im jesteśmy starsi tym szybciej…
Ale pewnie nie jestem sama w tym przeświadczeniu.
Na tapetę tym razem wrzuciłam dynię i brukselkę. Zapieczone z bagietką i polane sosem z cukinii (podobnym do tzatzików) to moja jesienna propozycja:-)
Jesteście ciekawi jakie bezmięsne dania znajdziecie u dziewczyn (Małgosi, Magdy, Ali i Kamili)?
Jejku jak ten czas leci. I mam wrażenie, że im jesteśmy starsi tym szybciej…
Ale pewnie nie jestem sama w tym przeświadczeniu.
Na tapetę tym razem wrzuciłam dynię i brukselkę. Zapieczone z bagietką i polane sosem z cukinii (podobnym do tzatzików) to moja jesienna propozycja:-)
Jesteście ciekawi jakie bezmięsne dania znajdziecie u dziewczyn (Małgosi, Magdy, Ali i Kamili)?
Składniki:
- pół dyni Hokaido (lub cała, w zależności od okazu),
 - 30 dkg brukselki,
 - kilka pomidorków koktajlowych,
 - bagietka,
 - czosnek,
 - tymianek suszony lub świeży,
 - 1 cebula,
 - sól, pieprz,
 - płatki chilli,
 - oliwa z oliwek,
 
sos cukiniowy:
- jogurt naturalny mały,
 - 0,5 cukinii,
 - sól, pieprz,
 - 1 łyżeczka oliwy,
 - odrobina octu winnego.
 
Przygotowanie:
Dynię pozbawić pestek. Pokroić razem ze skórką w większą
kostkę, dodać brukselki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w piórka, pomidorki. Polać oliwą. Doprawić  solą i pieprzem. Bagietkę
pokroić w kostkę, skropić oliwą, wrzucić wyciśnięty  czosnek, płatki chilli, tymianek, sól i pieprz. Wymieszać z warzywami. Zapiekać
całość około 30-40 minut w 180 stop. C. W tym czasie przygotować sos. Zetrzeć
cukinię na tarce jarzynowej, odcisnąć sok. Wymieszać z jogurtem, dodać oliwę,
ocet i przyprawić do smaku. Sosem polewać każdą porcję zapiekanki.
Zapraszamy do: 
Ali na grzybowe gofry z grzybowym sosem
Magdy na curry z dynią, ciecierzycą i jarmużem
Małgosi na brukselkę w sosie orzechowym
Kamili na kluski serowe z sosem dyniowo - pomidorowym
Ali na grzybowe gofry z grzybowym sosem
Magdy na curry z dynią, ciecierzycą i jarmużem
Małgosi na brukselkę w sosie orzechowym
Kamili na kluski serowe z sosem dyniowo - pomidorowym






Dynia i brukselka rządzą tym razem w naszych jesiennych smakołykach :)
OdpowiedzUsuńSmakowita zapiekanka zwłaszcza z tym orzeźwiającym sosikiem!
Pyszna jarska jesień u Ciebie!
Piękne jesienne kolorki! Podoba mi się dodatek bagietki i ten sosik z cukinii:))
OdpowiedzUsuńJesienne kolory i pyszne jesienne smaki zamknęłaś w tej zapiekance. :)
OdpowiedzUsuńA czas, cóż, z roku na rok pędzi coraz szybciej! ;)
Bardzo lubię takie pieczone warzywa i ich zapach. :)
OdpowiedzUsuńTakiego sosu na bazie cukinii nie jadłam, spróbuję bardzo chętnie. :)
To musi być ciekawe połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńWszystko co z dynią uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka na pewno smakuje wspaniale!
OdpowiedzUsuń