Gęsina pieczona z sosem dyniowym


Miałam przygotować danie na konkurs "Zdrowa jesień na talerzu" #myAmbition .
Zdecydowałam się na gęsinę, która mimo, iż jest bardzo kaloryczna, to ma bardzo korzystny skład tłuszczów. Jest w niej dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej korzystnych dla serca kwasów omega-3 i omega-6 w porównaniu z innym drobiem.
Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi,  podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają pracę mózgu.
Dawniej polska gęsina była jadana w okresie jesienno-zimowym. Na szczęście, za sprawą akcji Slow Food Polska „Gęsina na św. Marcina”, wiele się zmieniło i mięso wróciło na nasze stoły. Dlatego korzystajmy z jej dobrego wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie;-)
Aby danie było z typowo jesiennym akcentem, upiekłam je na dyni, a finalnie podałam z sosem dyniowym. Mówię Wam niebo w gębie:-)



Składniki:
  • 4-6 udek gęsich,
  • pół dyni (ja dałam średnią Hokaido),
  • 1-2 cebule,
  • majeranek suszony,
  • tymianek suszony lub świeży,
  • sól, pieprz,
  • woda do podlania
  • do zagęszczenia 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany 18% (można pominąć).
Przygotowanie:
Udka umyć, wysuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie wrzucić udka na rozgrzaną patelnię, żeby wytopić tłuszcz. Przyrumienić. na dno brytfanki wyłożyć cebule pokrojone w piórka i plastry obranej dyni. Posolić i posypać tymiankiem. Na wierzch położyć przyrumienione udka. Podlać całość 3/4 szklanki wody. Przykryć naczynie i włożyć do nagrzanego do 180 stop. C piekarnika. Piec około 2h. Gdy mięso jest miękkie wyjąć na półmisek. Warzywa z sosem zmiksować. Można zagęścić mąką i śmietaną, ale nie jest to konieczne. Polać sosem upieczone udka. Podawać z kluskami śląskimi. Przepis w linku (klik).



danie podane na talerzu Ambition  Palette Taupe

Dla moich czytelników w sklepie Dajar obowiązuje zniżka 10% na produkty Ambition  na hasło ZDROWA-JESIEŃ (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)
 



https://dajar.pl/ambition





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne