Uszka z grzybami


W sumie to trochę wstyd, że na 5 lat istnienia bloga tego przepisu u mnie zabrakło.
Już się poprawiam i wrzucam:-)
Bez uszek nie ma Wigilli.
Dla niektórych jest to jedyna potrawa, którą jedzą przy wieczerzy;-)
 


Składniki:
ciasto na kefirze:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 duży kefir 400 g
  • szczypta soli
na farsz:  
  • 50 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
 
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Odstawić , by odpoczęło.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień gotować na małym ogniu około 40 minut, aby zmiękły. Odcedzić. Następnie przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na oleju i maśle. Dodać ją do grzybów. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować cieniutko. Literatką wykrawać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i skleić brzegi dociskając widelcem. Potem oba końce ze sobą połączyć dociskając mocno palcami. Obgotować uszka w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować około 2 minut.  Podawać z barszczem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne