Pizza biała z brukselką


Z brukselką to jest tak, że albo się ją kocha, albo nienawidzi.
Ja należę do tej pierwszej grupy, choć w domu wpisuję się do mniejszości.
Przynajmniej nie było więcej chętnych do pizzy, bo zazwyczaj są boje o ostatni kawałek:-) 


Kiedyś wpadła mi w oko pizza z brukselką u Thiessy.
Ta jest po moich modyfikacjach i na moim cieście.
 
Skład:
na ciasto:
( podaję proporcje na 1 kg mąki i każdy niech sobie pomniejszy ilość składników. Zazwyczaj robię z 30-40 dkg na 2-3 pizze)
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 550 ml ciepłej wody,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
+
  • 15 dkg brukselki,
  • 2-3 łyżki śmietany 18% tł.,
  • 1 żabek czosnku,
  • oregano suszone,
  • ser ( pleśniowy lub mozzarella),
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwy  z oliwek.
Przygotowanie:
 

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. Dodać mąkę, sól, oliwę i wymieszać dobrze, żeby odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.  W tym czasie zrobić nadzienie. Brukselkę pokroić w plastry, wymieszać z oliwą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto  rozwałkować,  polać śmietaną wymieszaną z oregano. Rozłożyć farsz z brukselki, na wierzch rozsypać ser.

Nastawić piekarnik na temp. 220 stopni C.  Wstawić do piekarnika. Piec do zrumienienia około 12-15 minut.



Komentarze

  1. Pychotka!
    ja też piekę pizze z brukselką. Mam nawet na blogu...

    OdpowiedzUsuń
  2. OOO, nigdy nie robiłam pizzy z brukselką, ale Twoja wygląda tak apetycznie, że na pewno skosztuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że z brukselką jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O, nie robiłam jeszcze pizzy z brukselką. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam brukselkę! przepis zapowiada się mega smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowita, pizza z brukselką to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mhmm Jadłabym. Dzięki za pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie i z chęcią przygotowałabym taką mojej rodzince

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nienawidziłam, ale teraz brukselka wróciła do łask :) I lubię bardzo, a pizzę w ogóle ubóstwiam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Za brukselką nie przepadam, ale zawsze można zmienić sobie dodatki na pizzy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna kombinacja! a tak się składa, że w tym sezonie brukselka jest moją warzywną miłością

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne