Jaja faszerowane prawdziwkami




Kto jesienią zadbał o napełnienie zamrażarki leśnymi grzybami, 
to teraz może je wykorzystać i zaskoczyć smakiem gości podczas śniadania Wielkanocnego :-)
Jeśli nie to pieczarki też się nadadzą.
U nas nie było tradycji tak podanych jajek w skorupkach. 
Od dawna chciałam je zrobić, ale jakoś nie było sposobności. Do teraz...:-)




Znalezione w sieci, wg Magdy Gessler.

Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 100 g mrożonych prawdziwków lub innych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • natka pietruszki,
  • 50 ml śmietanki,
  • tarta bułka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:

Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć łyżeczką, tak by nie uszkodzić skorupek, posiekać. Skorupki zachować. Grzyby rozmrozić, drobno pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać grzyby, krótko podsmażyć. Na koniec wymieszać na patelni z jajkami, posiekaną natką pietruszki i śmietanką. Przyprawić solą i pieprzem.  Nadzienie włożyć do skorupek. Wierzch wyrównać. Nafaszerowane jajka posypać tartą bułką. Podsmażyć na  oleju. Podawać na ciepło lub na zimno.





Komentarze

  1. Już niebawem będę takie jeść u mamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, smakowicie nadziane!

    OdpowiedzUsuń
  3. To są moje ulubione jajka!
    Oczywiście mam grzyby i wszyscy się z rozkoszą delektujemy.

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie takie jajeczka w skorupkach to podstawa śniadania... wszyscy je uwielbiamy ale zazwyczaj robię z pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne