Pieczony kurczak z solanki



Niebywałe jak ten czas zasuwa...
Przez ten mój niedowład ręki jestem tak do tyłu z przygotowaniami do Świąt.
Na pewno w weekend zabiorę się za produkcję amoniaczków (klik), 
których ile by się nie zrobiło - to zawsze jest za mało;-) 
Piernik staropolski (klik) leżakuje już w garażu - na szczęście:-)
Do nastawienia śledzi (klik) jeszcze mam trochę czasu. 
Muszę zaplanować resztę. 
A dzisiaj proponuję tego kurczaka z solanki. Praktycznie robi się sam:-) 
A smak? Najlepszy jaki do tej pory jadłam. Słowo:-)



Składniki:
  • spory kurczak (u mnie miał ponad 2kg),
  • sól (100 g na 1 litr wody),
  • słodka papryka w proszku,
  • 2 łyżki stopionego masła.

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i włożyć do solanki przygotowanej w proporcji 100 g soli na 1 litr wody. Woda musi przykryć całego kurczaka. U mnie wyszło 5 litrów. Odstawić na całą noc do lodówki lub w chłodne miejsce. Przed pieczeniem wyjąć z solanki i osuszyć, natrzeć masłem stopionym i posypać obficie papryką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stop. C na kratkę. Podstawić blachę, bo będzie kapało. Co jakiś czas podlewać kurczaka płynem, który ścieka. Piec około 2 h.
*Można piec w temperaturze niższej, ale czas wtedy należy wydłużyć.






Komentarze

  1. Mój mąż uwielbia kurczaka pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy dobrze rozumiem, że na noc wstawiamy kurczaka w tej solance do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do lodówki lub w chłodne miejsce. Ja trzymalam go na tarasie.

      Usuń
  3. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading through your blog posts.
    Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
    Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ on fantastycznie wygląda! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. To mój rodzinny sposób na pieczony drób. W ten sposób robię kurczaki, kaczki, gęsi.
    A Twój kurczak palce lizać!

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne