Pierogi drożdżowe z pokrzywą


Pierogi drożdżowe pieczone mają dla mnie szczególne znaczenie. Przypominają mi dzieciństwo.
Moja mama często robiła je, a wcześniej moja babcia...
Na szczęście przejęłam w rodzinie przepis i umiejętność ich robienia:-)
I mogę dalej przekazać je mojej córce i wnuczce:-)
Skusiłam się na taki pokrzywowy farsz.
Pewnie mama byłaby zachwycona taką propozycją.
Pokrzywa przez większość uważana za parzący chwast,
a  w rzeczywistości jest rośliną pełną witamin i składników mineralnych.
Jej liście bogate są w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2,
kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem.
Przyznacie sami, że to mała apteka i akurat teraz mamy jej dostatek - więc korzystajmy z jej dobrodziejstw.
  Listki młodej pokrzywy można też wykorzystać do przygotowania zupy (klik) i ciasta (klik).
Dzięki takim przepisom przekazywanym przez nasze mamy posiadamy umiejętność przywoływania wspomnień.
Możemy odtwarzać chwile kiedy byliśmy z najbliższymi, których już nie ma.  To niezwykły dar.
W Manufakturze Wielkopolskiej powstają produkty inspirowane dawnymi recepturami,
a każdy z nich doprawiony jest szczyptą nostalgii.
Dbają o to, by do  konfitur, soków, sosów i pozostałych produktów trafiały świeże i zdrowe plony z wielkopolskich upraw.
Dzięki naturalnym metodom konserwacji przetwory są zdrowe.
Jeśli chcecie zrobić prezent najbliższym mam dla Was zniżkę 10 % na zakupy w e-sklepie na hasło: durszlak10.
Promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.




 
Składniki:
Ciasto:
  • około 0,25 kg mąki ( najczęściej na oko, bo zawsze dosypuję, żeby miało odpowiednią konsystencję),
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pierogów,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 2,5 dkg drożdży,
  • szczypta soli i cukru,
  • 1-2 łyżki oleju.
Farsz:
  • około 30 dkg ugotowanych ziemniaków,
  • 100 g listków młodej pokrzywy,
  • 1 cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz.
Sos: 
  • 100 ml  śmietany 12%,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól.
+ czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

Zrobić farsz. Cebulkę z czosnkiem podsmażyć do zeszklenia na maśle. Posolić. Dodać sparzone listki pokrzywy. Ziemniaki jeszcze ciepłe pognieść, dodać podsmażoną pokrzywę z cebulą i czosnkiem. Zblendować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki sosu wymieszać i doprawić czosnkiem i solą. Odstawić, żeby się przegryzło.
W shakerze wymieszać podgrzane mleko, jajko, sól,  cukier i drożdże. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować cienko i szklanką wycinać kółka. Nakładać farsz, zlepić brzegi i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać chwilę, aż podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. i posypać czarnuszką. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia. Podawać z sosem czosnkowym.











 
 

Komentarze

  1. Nawet nie wiedziałam, że pokrzywę traktować jak nadzienie. Fajnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!
    Uwielbiam pokrzywę i pierogi ulepię z zagniatanego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze nie miałam okazji próbować smaku pokrzywy, ale najwidoczniej wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne danie! U mnie w pierogowym farszu jest pokrzywa z twarogiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne