Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami


Oryginalne są upieczone jako duże, zwinięte i zrośnięte bułki (klik).
My potrzebowałyśmy deseru na imprezę. 
Stąd pomysł na mniejsze. 
Uformowane w formie do muffinek sprawdziły się idealnie.
Upieczone przez moją córkę Izę.
Przepyszne!




Składniki:

Na ciasto:
  • 700 g mąki,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży,  
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 6 łyżek masła,
  • 1 jajko.
Nadzienie:
  • 1 szklanka konfitury jagodowej,
  • 1 szklanka świeżej borówki amerykańskiej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki masła, stopione.
  Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1-2 łyżki wody wrzącej..
Przygotowanie:
 
Do miski miksera wsypać 2 szklanki  mąki, cukier, drożdże i sól. Dobrze wymieszać hakiem do ciasta.  Podczas mieszania umieść wodę i masło razem w miseczce i podgrzej w   mikrofalówce. Sprawdzaj co 10 sekund. Ma być  bardzo ciepłe, ale nie gorące w dotyku. Masło nie stopi się całkowicie. Wlać to do misy z mąką. Wbić jajko.  Mieszać przez około dwie minuty, ze średnią prędkością, hakiem do ciasta, od czasu do czasu zdrapując boki.  Dodać kolejną  szklankę mąki i mieszać przez kolejne dwie minuty z dużą prędkością, od czasu do czasu zdrapując miskę.  Następnie dodawać mąkę małymi porcjami i mieszać po każdym dodaniu. Przestać dodawać mąkę, gdy  z  ciasta można uformować kulkę.  Przykryć kulkę ciasta czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawić do podwojenia ilości ciasta - około 1h.
Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25-35 cm. Posmarować pędzelkiem stopionym masłem, zostawiając po 1 cm od brzegów. Następnie rozłożyć  połowę konfitury jagodowej, posypać cynamonem i połową borówek. Zwinąć całość w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Podwinąć delikatnie boki pod spód. Pokroić na 12 -15 rolek o jednakowej wielkości. Wkładać  rolki do formy  do muffinek wyłożonych papierem lub papilotkami.  Pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia - około 10 minut. Piec w 180 stop. C około 20 - 30 minut do zrumienienia.
Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe bułeczki.







Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne