Sałatka szwedzka z ogórków


Jeszcze ostatnim rzutem na taśmę zdążyłam zrobić sałatkę szwedzką z ogórków.
W mojej rodzinie często  ją robiono, ale przepis gdzieś zaginął. 
Przekopałam tonę przepisów.
Wybrałam ten Margarytki i uważam, że jest trafiony.
Polecam!


 Przepis pochodzi z bloga Margarytki (klik).

Składniki:
  • 2 -2,5 kg ogórków gruntowych,
  • 9 szklanek zimnej wody,
  • ½ szklanki soli kamiennej niejodowanej,
zalewa:
  • 3 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki octu 10%,
do każdego słoika:
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna pieprzu,
  • ½ łyżeczki gorczycy,
  • 2 – 3 plasterki surowej marchewki. 
 Przygotowanie:

Ogórki dobrze umyć, pokroić w cienkie plasterki.  Z 9 szklanek wody i ½ szklanki soli zrobić roztwór. Zalać pokrojone ogórki, tak aby były przykryte i odstawić na 3 godziny. Co jakiś czas zamieszać. Odcedzić na durszlaku. Słoiczki wyparzyć, do każdego ze słoiczków wrzucić przyprawy i marchewkę. Włożyć odcedzone ogórki.
Składniki zalewy zagotować, następnie zalać nią ogórki (zalewy nie studzić). Zakręcić. Wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać gorącą wodę do wysokości 2/3 słoiczków, przykryć pokrywką. Od momentu zagotowania pasteryzować 8 - 10 minut.


Komentarze

  1. Moja mama robi często taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tę sałatkę znam sprzed wielu lat. Była wtedy przebojem!
    I bardzo nam smakowała.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka szwedzka należy do moich ulubionych 💛💚💙

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne