Schab duszony z porem i marchewką


Dzisiejsza propozycja jest pomysłem na przemycenie warzyw tym, którzy ich nie jedzą.
Mowa oczywiście o najmłodszych niejadkach, którzy mają "wielkie zęby" na jarzyny.
U nas w takiej wersji wszystko jest pochłaniane. 
Czyli działa:-)


Składniki:

  • 0, 5 kg schabu,
  • 1 por,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Schab umyć, pokroić w plastry (jak na kotlety), lekko rozbić. Posypać z obu stron solą i pieprzem. Na 1 łyżce oleju poddusić pora z solą(białą część), pokrojonego w cienkie półplasterki, a na drugiej łyżce oleju podsmażyć z obu stron kawałki mięsa. Najlepiej robić to na drugiej patelni w tym samym czasie gdy się smaży por. Mięso dodać do pora. Podlać wodą i przykryć. W tym czasie, gdy  mięso się dusi z porem, obrać i zetrzeć marchewkę na tarce jarzynowej. Dorzucić ją do mięsa. Podlać jeszcze wodą i razem dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Doprawić. Gdy mięso będzie miękkie wyłączyć. Podawać z gotowanymi ziemniakami. 







Komentarze

  1. Podoba mi się to połączenie pora i marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste a musi byc bardzo smaczne ..wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki pyszny obiad!
    Wszystko bym zjadła i....wylizała talerz...

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity talerz pełen zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten schab wygląda tak nieziemsko, że aż mam ochotę go skosztować. Dziękuję Ci za kolejny genialny pomysł na obiad. Koniecznie ten przepis wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszące, ja jak zwykle monotematycznie dusiłabym w wolnowarze, ale ja mam czas... Przyznam, że zrobię to z przyjemnością lubię schab, ale ten tradycyjny trochę się już w domu znudził. Ta surówka ze zdjęcia też kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie jedzonko! Zjadłabym wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyszłam sobie z ogródka i właśnie siadłam "polatać po blogach". No i widzę, że kusisz pysznym obiadem, a ja dziś przy kanapkach. Echhh...

    OdpowiedzUsuń
  9. Obiadek kusi i to mocno :) u nas marchewka gości bardzo często na obiady w polczeniu z groszkiem. Muszę wypróbować Twój przepis może mi ten schab wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja ostatnio upodobałam sobie wszystko, co duszone, dlatego przepis zapisuję bo mi wszystko pasuje, a ten por z marchewką to zarówno smakowo, jak i kolorystycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawie wygląda mimo, że mięsa nie lubię 😉

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli zauważę na talerzu coś, czego nie lubię to potrafię operować widelcem, niczym neurochirurg :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje ulubione warzywka, jest i mięsko. Łatwo, miło i smacznie! Będzie jak znalazł na kolejny obiad. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Niby tylko kotlecik, a cały w warzywach :-) Sprytnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje dzieci na szczęście lubią warzywa, ale to jest super opcja na odmianę, gdyż ostatnio ciągle robię to samo. A przepis prosty, to to będzie najbliższy domowy obiad. :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis bardzo atrakcyjny, pewnie przygotuje dla dzieciaka. Teraz ciężko przemycić warzywa dziecku

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten por z marchewką... pycha ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne