Tosty z zatarem, camembertem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą


Kiedy wszyscy siedzimy w domu i każdy oczekuje niespodzianki na śniadanie...
Otwieram lodówkę - wygrzebuję resztki rukoli,  camembert i  kawałek koziej rolady .
Zerkam na stojący przy oknie moździerz z utartym ostatnio zatarem.
Szukam inspiracji, którą znajduję tu (klik).
Uff, tosty przyjęte z entuzjazmem:-)
Polecam!


Składniki (na 1 osobę):

  • 2 kromki chleba ulubionego (tu pszenny na zakwasie),
  • kilka plasterków sera (camembert lub rolada kozia),
  • 1 łyżeczka zataru*,
  • garść rukoli,
  • 2-3 pomidorki koktajlowe,
  • masło lub oliwa do posmarowania pieczywa,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Kromki chleba posmarować masłem lub skropić oliwą. Jedną kromkę posypać zatarem. Ułożyć plasterki sera, połówki pomidorków i  rukolę. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć drugą kromką. Zapiekać w tosterze lub na patelni grillowej.

* Zatar (zahtar, za'atar) - arabska mieszanka przypraw z sumaku, tymianku i prażonego sezamu, z odrobiną soli.



Komentarze

  1. Takich tostów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie! Uwielbiam serek camembert! ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszne kanapeczki :) Bardzo apetyczne, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie tosty. Nie lubię klasycznych kanapek...
    Kanapka musi mieć to 'coś'.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne