Szparagi z łososiem wędzonym


Szparagi z łososiem wędzonym

Szparagi z łososiem wędzonym na przystawkę podałam kiedyś na rocznicę ślubu. Z przepysznym sosem musztardowo - miodowym była hitem wieczoru. Powtarzam ją dość często w sezonie letnim. Mówię Wam - niebo w gębie:-).  
Czyżby to były ostatnie szparagi tego roku? Mam nadzieję, że jeszcze nie...




Składniki:
  • po 4-5 białych szparagów na osobę,
  • po 2 plastry łososia wędzonego na osobę,
  • bukiet świeżych ziół (oregano, tymianek, bazylia, szczypiorek)
  • pomidorki koktajlowe,
  • rukola,
  • sól, cukier,
  • wasabi i czarny sezam do dekoracji,
na sos:
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka whiskey,
  • pieprz świeżo zmielony.

Przygotowanie:


Szparagi obrać i obgotować w wodzie z solą, cukrem. Wystudzić. Podstawą obierania jest ścięcie zdrewniałej końcówki do miejsca, w którym miąższ będzie soczysty, bez twardej części. Robię to tak, że kładę szparaga na desce i ścinam nożem po kawałeczku do momentu, aż bez oporu nóż przetnie cały obwód. Następnie obieram nożykiem na całej długości, zaczynając od góry w dół . Inaczej jest z zielonymi szparagami. Zielone są zdecydowanie łatwiejsze w obróbce.  Również należy ściąć zdrewniałe końcówki, ale można ich w ogóle nie obierać lub tylko na 1/3 wysokości.  Przygotować sos mieszając wszystkie jego składniki w małym słoiczku. Na talerzyku kłaść szparagi, owinąć 2 plastrami łososia. Z ziół tworzyć małe bukieciki, związać szczypiorkiem i ułożyć na łososiu. Rukolę z pomidorkami położyć obok szparagów. Całość   polać sosem. Talerz udekorować wasabi i czarnym sezamem. 



Komentarze

  1. wygląda wspaniale! chociaż nie przepadam za białymi szparagami, to łosoś i ten niesamowity dressing mnie przekonują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja je uwielbiam. Tylko obieranie mnie trochę zniechęca:-)

      Usuń
  2. Wyglądają apetycznie , ja bym zamiast łososia dała boczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko pięknie, nawet jadałam podobnie (choć nie tak pięknie podane) w restauracjach, ale... nienawidzę zapachu i smaku whisky, nie wiem dlaczego, ale po prostu mnie odrzuca, a pić to już bym zupełnie nie dała rady, czy w tym sosie to jakoś ginie? Czy smak i zapach są intensywne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonka 1 łyżeczka nie daje mocnego posmaku. Zawsze możesz ją zastąpić winem lub octem winnym:-)

      Usuń
  4. Ten przepis zawiera wszystko co lubię wszystko nie ma w nim ani jednej rzeczy która nie byłaby u mnie do zaakceptowania na siłę Uwielbiam takie smaki proste a jednocześnie bardzo wykwintne...To nie jest sprawiedliwe że nie mogę być teraz z Tobą przy stole!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szparagi, są uniwersalne i świetnie pasują na każdą okazję. Twój przepis na sos także chętnie wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło wspaniałe danie, pięknie się prezentuje i tak samo zapewne smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem na "TAK" i to na całej linii, szparagi - TAK, łosoś - TAK, paleta ziół i przypraw - TAK i ten sos z whiskey - to dopiero petarda :) cudowny przepis, pełen smaków i aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym z wielką przyjemnością!
    Tylko moich szparagów już brak...

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak już Ty coś wymyślisz, to człowiek od razu chodzi zły i głodny ;))
    Fantastyczne danie, Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szparagi. W sezonie zjadamy je tonami. A czy sos może być bez alkoholu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam szparagów, ale robią wrażenie.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne