Owsianka z karmelizowanymi śliwkami

 


Kiedy byłam mała w przedszkolu, w domu i chyba wszędzie rano na śniadanie była podawana zupa mleczna. Owsianka, kasza manna czy mleko z lanymi kluskami...I do tego pajda chleba z dżemem. Bardzo lubiłam taki początek dnia. 

Dziś moja owsianka wygląda inaczej. Jest gęsta, często z bakaliami i owocami. Jednak zawsze jest na ciepło. Robiłam kilka podejść do zimnej, jednak to nie dla mnie. 

Składniki:

  • 1 szkl. mleka,
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich,
  • kilka śliwek,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu,
  • cynamon,
  • orzechy i płatki migdałowe.

Przygotowanie:

Płatki gotować na mleku przez kilka minut. Śliwki po wypestkowaniu skarmelizować  z cukrem na patelni, podlać odrobiną wody, dodać cynamon.  Owsiankę podawać ze śliwkami i kawałkami orzechów. Posypać płatkami migdałowymi.




Komentarze

  1. Pojadłabym sobie takiej owsianki. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby owsianka a jak pięknie podana. Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pożywne, zdrowe śniadanie. Wygląda bardzo apetycznie i zachęca do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jak nie lubię owsianki tak twoje kuszenie jednak zaczyna mnie przekonywać, że może warto spróbować. To co dotychczas jadałam i to dawno z pewnością nie było podobne do tego cudnego dania, które pokazujesz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Owsianka to ulubiona forma śniadania mojego męża i stąd nieustannie poszukuje nowych wersji,przepisów na to jak ją podać. Lubie śliwki jako dodatek, na pewno spróbujemy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzena, bardzo ładna owsianka, ale...nie cierpię owsianek i do tego nie mogę jeść orzechów, więc wybrałabym z niej śliwki i cynamon...

    OdpowiedzUsuń
  7. Owsianka uwielbiam i właśnie jutro tez będzie na śniadanie :) ja swoją robie na mleku kokosowym i świeżymi owocami. To jedyna owsianka która do mnie trafiła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej świetnej owsianki nie jadłam. Chodzi mi o dodatki.
    Kiedyś to było moje śniadanie i mi się przejadło.
    Wersja, jaką proponujesz wygląda smakowicie i pora wrócić do tego dania.
    Śliwki uwielbiam.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  9. Skradłaś moje serce tą owianką, uwielbiam ! Ale takiej jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam płatki owsiane z bakaliami i orzechami, ale nienawidzę ciepłego mleka, więc zalewam wrzątkiem i czasem dodaję zwykły jogurt. Lubię też po prostu bez dodatku nabiałowego. Ale moje dzieci, szczególnie córka uwielbia owsiankę i zalewaną wrzątkiem i gotowaną na mleku. Jak będę miała śliwki, to zrobię dzieciakom na kolację. (Śniadania jedzą w przedszkolu)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś wypróbuję. Musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy chyba nie jadłam owsianki, a karmelizowane śliwki mogłyby mi zasmakować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Choć wygląda wspaniale, to niestety nie dam się skusić. Uraz z dzieciństwa pozostał na dobre

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie. Niestety w moim przypadku śliwki suszone odpadają.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne