Chleb wiejski na kefirze


Wiem, że już macie wszystko zaplanowane, ale chciałam Wam jeszcze zaproponować ten wiejski  chlebna kefirze. Naprawdę dużo pracy nie wymaga, a efekt końcowy zadowoli każdego. Tak myślę:-) 

To taki chleb codzienny. Na pewno u mnie znajdzie się na świątecznym stole.


Chleb był wyzwaniem w konkursie Basi, w którym brałam udział.

Składniki na 1 bochenek:

  • • Mąka Uniwersalna typ 480: 350 g
  • • Mąka Pełnoziarnista typ 1850:150 g
  • • kefir: 500 ml
  • • sól: 10 g (2 łyżeczki)
  • • drożdże: 5 g
Przygotowanie:

Do miski wlać kefir i dodać drożdże. Mieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodać obie mąki oraz sól. Wszystko wymieszać, tylko do połączenia się składników, przykryć miskę talerzem i pozostawić na 8 godzin.
Po 8 godzinach: stolnicę oprószyć mąką uniwersalną. Miskę z wyrośniętym ciastem obrócić o 180 stopni i pozwolić, aby ciasto samo wypadło z miski. Resztę ciasta, które ewentualnie pozostanie w misce, wyjąć przy pomocy łyżki.
Złożyć brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do środka. Uformować okrągły bochenek. 
Tak przygotowany bochenek umieścić na papierze do pieczenia, a następnie wszystko włożyć do półmiska/ miski/ koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem/ ręcznikiem i pozostawić na 45 minut.

Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termoobiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę, wyjąć z niego gorącą blaszkę i położyć na niej chleb wraz z papierem do pieczenia. Wykonać nacięcia na wierzchu bochenka. Umieścić chleb na środkowej półce piekarnika. 
Pieczenie: 15 minut- 230 stopni, 30 minut- 200 stopni.
Po tym czasie chleb wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.






Komentarze

  1. Jakoś nie mogę się zebrać do pieczenia chleba, ale przepis wart wypróbowania. Na marginesie - piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chleb wygląda tak znakomicie, że powiem Ci, zjadłabym taki gorący z masłem, popijając go zsiadłym mlekiem. Ja niestety nie mam talentu jeśli chodzi o wypieki drożdżowe. Zawsze coś spinkole. Tym bardziej więc zachwycam się Twoim wypiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszedł Ci przepiękny ten chlebek :) Aż mam ochotę na kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny, pewnie dobry w smaku i pięknie pachnie.
    Przeczytałam przepis i chyba bym upiekła.
    Nie ma nic cudowniejszego, niż własnoręcznie upieczony chleb.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo profesjonalnie. Nawet chcę spróbować ostatnio dwa razy dobrze wyszedł mi pełnoziarnisty, ciemny i kwaśny super dobry, więc taki lżejszy też warto, a swoją drogą muszę kupić kefir, jak zawsze zapomniałam, bo już wcześniej czytałam o tym twoim genialnym przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny! Mam już zaplanowane chleby, ale na świętach świat się nie kończy. Będziemy dalej gotować i piec.

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowy chleb to jest to! Od kilku lat nie kupuje pieczywa, wypiekam je w domu. Twój chlebek wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie i już czuję jak skórka chrupie mi w zębach i ten miekki środek! Masełko do tego i mi wystarczy...no może odrobina czosnku :D

    OdpowiedzUsuń
  9. No na chlebek jeszcze tak pięknie wygladajacy zawsze znajdzie się czas w mojej kuchni. W moim domu kocha się dobry chleb,niestety wszelkie piekne przepisy z chlebem na zakwasie w UK nie ma sensu,bo skąd ja go tu wytrzasne a ten wydaje się idealny. Na pewno wyprobuje 🌟

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy chyba nie jadłam chleba na kefirze, a dobrze czasem spróbować nowości.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne