PLACUSZKI KUKURYDZIANE ŚNIADANIOWE

Placuszki kukurydziane śniadaniowe są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.  Dzieci je uwielbiają - co widać na ostatnim zdjęciu:-) Nie mogły się doczekać aż skończę fotografować. Na letnie śniadanie z dodatkiem owoców sezonowych sprawdzą się idealnie.

Przepis pochodzi z książki "Małe kobietki gotują" Wini Moranville:

Składniki:

  • 125 g maki pszennej
  • 105 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 410 ml maślanki
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać gorące z syropem klonowym lub sezonowymi owocami.








Komentarze

  1. Witam serdecznie ♡
    Sama jestem wielką fanką takich placuszków :) Wspaniały przepis, aż ślinka cieknie, naprawdę bardzo apetyczne zdjęcia i wpis! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki wszelakie to świetny pomysł na śniadanie dla małych i dużych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł na śniadanie, zwłaszcza latem ze świeżymi owocami. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne