BURAKI Z SOSEM OLIWKOWO-KAPAROWYM

Buraki z sosem oliwkowo-kaparowym mogą być podane jako dodatek do dania głównego w formie sałatki. Ja zjadłam je na kolację. Idealne będą też jako jedna z przekąsek biesiadnego stołu. Można pokusić się i przygotować w formie carpaccio z buraka.  Możliwość wyboru ich podania zostawiam Wam:-) 

I zdecydowanie polecam serwować na zimno!

Składniki:

  • 4 buraki ugotowane
  • 50 ml oliwy + 1 łyżka do pieczenia
  • 10-12 oliwek zielonych
  • 1-2 łyżeczki kaparów w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • kilka gałązek mięty
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Buraki pokroić na plastry. Polać łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem. Zapiekać w 200 stop. C przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować sos. Posiekać oliwki i kapary. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, posiekane zioła i skórkę z cytryny. Wymieszać wszystko z oliwą, sokiem z cytryny. Doprawić przyprawami. Buraki wystudzone ułożyć na półmisku. Polać sosem.



Komentarze

  1. Świetny pomysł, super połączenie. Słodkie buski, słone kapary i wytrawne oliwki. To musi dobrze smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Lubie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba połączenie buraków i oliwek, to musi smakować obłędnie. Fajny pomysł mi podsunęłaś na dzisiejszą sałatkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Na zdjeciu widac wyraznie jeszcze jeden skladnik ktorego nie ma w spisie, cos jakby kawalki ziemniakow. Co to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwki duże zielone posiekane i duże kapary. Tylko to jest. Być może pokrojone w za duże kawałki i stąd wyglądają inaczej poniektóre kawałki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne