CIASTKA BROWNIE Z CUKINIĄ I KAWAŁKAMI CZEKOLADY

 


Ciastka brownie z cukinią i kawałkami czekolady są mięciutkie i bardzo smaczne. Dzieci były nimi zachwycone. Zresztą nie tylko one. I najważniejsze - nikt nie wyczuł w nich smaku cukinii... Bo wiecie, niektórzy mają długie zęby jeśli usłyszą, że warzywa są w środku:-)


Składniki:
  •  1¼ szkl. mąki migdałowej
  •  ¼ szkl. kakao w proszku
  •  ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • ⅓ szkl. syropu klonowego 
  • 3 łyżki  masła orzechowgo
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 
  •  ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  1 szkl. startej  cukinii
  •  ½ szkl. czekoladowych pastylek

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszać mąkę migdałową, kakao, sól morską i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem, aż równomiernie się wymiesza. W średniej misce wymieszać syrop klonowy, masło migdałowe, olej kokosowy, wanilię i jajko. Połączyć i wymieszać wszystko razem z obu misek. Dodać również do miski startą, odciśniętą w ręczniku papierowym cukinię i chipsy czekoladowe. Za pomocą szpatułki połączyć wszystko razem, aż równomiernie się połączą wszystkie składniki. Ciasto będzie bardzo gęste. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta  na przygotowaną blachę do pieczenia.  Piec czekoladowe ciastka  przez 25 minuty. Gotowe powinny być suche w dotyku na wierzchu. Wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Są mięciutkie przez cały czas.




Komentarze

  1. Podoba mi się ten przepis, brownie z cukinią jeszcze nie robiłam, muszę w końcu spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuje przepis bo napewno się przyda. Super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego brownie jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z cukini robiłam kiedyś ciasto a'la piernik. Dobry był i nikt nie wiedział że to z cukinią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje za przepis,upieklam-ciasteczka sa pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne