ZUPA PHO Z KACZKĄ

 

Zupa Pho z kaczką w oryginale nazywa się  Phở vit. Często jadałam aromatyczny bulion z dodatkami w restauracji wietnamskiej. Jednak do tej pory nigdy go we własnej kuchni nie robiłam.  Na pewno to się zmieni, bo przygotowanie pysznej, orientalnej strawy, to naprawdę nic trudnego. A satysfakcja murowana:-) Dla fanów kaczki polecam również tradycyjny rosół

Przepis zaczerpnięty z książki "Phở zupa kultowa z Wietnamu" Simi i Stefana Leistnerów.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1,2 l bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 pierś z kaczki
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 2 czosnki dęte (zielony szczypiorek z cebulką)
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
Przygotowanie:

Bulion ugotowałam na całym kurczaku, włoszczyźnie i kawałku imbiru.  Bulion doprawić cukrem i sosem rybnym. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Dodać szalotkę posiekaną i przyprawy. Dolać olej. Odstawić na 10 minut. Piec na kratce w 200 stop. C przez 30 minut. Wyciągnąć i zostawić na desce, aby odpoczęło. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją producenta. Do misek wyłożyć makaron, po kilka plastrów kaczki. Zalać wrzącym bulionem. Posypać posiekaną papryczką chili i zielonymi cebulkami. Ja jeszcze dodałam do zupy odrobinę marynaty z kaczki.



Komentarze

  1. Świetny pomysł na odejście od tradycyjnego polskiego rosołu. Lubię takie zupy i chętnie wykorzystam Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię pho z kaczka ale inaczej, chętnie wypróbuje ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, że na blogu można znaleźć też takie przepisy - z odległych stron świata, jeszcze nie do końca "oswojonych" w domowej kuchni! Zupa wygląda naprawdę apetycznie, więc to może być świetny pretekst do obiadowej, azjatyckiej wyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne zupa cudowne smaki ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne