GOFRY Z KASZY GRYCZANEJ

Gofry z kaszy gryczanej 

Gofry ze sfermentowanej kaszy gryczanej 

Gofry z kaszy gryczanej są bardzo chrupiące i zaskakująco smaczne. Kiedy zobaczyłam je na livie u Dominiki Jarzynovej nie mogłam wyjść z podziwu. Są zrobione bez grama mąki i jajek. Piecze się je bez najmniejszego problemu. Moje podałam z wytrawnymi dodatkami, ale mogą spokojnie być słodkim daniem, które uwielbiają dzieci. Przetestowałam na wnuczce, która nie dopatrzyła się, żadnego podstępu. Zjadła z wielkim apetytem:-)


Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 200 g śmietany 18 % tł. (może być jogurt lub śmietanka kokosowa)
  • 1/4 łyżeczki soli

dodatki:
  • kawałek dyni Hokaido
  • jogurt naturalny
  • płatki chili i sól
  • owoc granatu
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

Kaszę zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia na min. 4 h. Wypłukać kaszę na sicie i zblendować na gładki krem z 1-2 łyżkami syropu klonowego. Gdy będzie bardzo gęsta można dolać odrobine wody. Zmiksowaną kaszę przełożyć do miski, przykryć  i odstawić do fermentowania w temp. pokojowej na 8-12 h. Wymieszać krem z kaszy ze śmietaną /śmietanką kokosową  i 1/4 łyżeczki soli na jednolite ciasto. Piec gofry 7-8 minut w rozgrzanej gofrownicy, lekko natłuszczonej olejem.

Dynię ze skórką pokroić na kawałki, wcześniej usuwając pestki. Podsmażyć ją na oliwie. Dodać chili i sól. Smażyć do momentu aż zmięknie. Rozsmarować dynię na gofrze, na wierzch polać jogurtem. Posypać natką pietruszki i pestkami granatu.





Komentarze

  1. Pyszna propozycja na śniadanie, nigdy takich nie jadłam, a chętnie bym się poczęstowała kilkoma goframi 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne