FLACZKI Z BOCZNIAKÓW

Flaczki z boczniaków 

Zupa z boczniakami 


Flaczki z boczniaków idealnie się nadadzą na obiad czy kolację. Smakiem i wyglądem przypominają prawdziwe mięsne flaki.  Odpowiednie przyprawy i pokrojenie boczniaków w poprzek dają ten efekt:-) Polecam na chłodne dni!

Składniki na flaczki z boczniaków:

  • 750 g boczniaków
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa mielona, papryka słodka i ostra, sól, pieprz, majeranek
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie flaczków z boczniaków:

Na rozgrzanym, w garnku, oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać drobno pokrojone korzonki z boczniaków. Chwilę smażyć, dodać starte warzywa i przecier pomidorowy. Po podsmażeniu, dodać pokrojone w poprzek kapelusze boczniaków. Chwilę smażyć i wlać bulion, doprawić przyprawami. Gotować około 20 minut, do momentu aż boczniaki będą al dente.



Komentarze

  1. Wow, jaki przepis. Nie wiedziałam, że można zrobić takie flaczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zaskoczyłam . I naprawdę polecam!

      Usuń
  2. Muszą smakować obłędnie, bardzo dawno ich nie robiłam, chociaż bardzo lubimy

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno robiłam pierwszy raz boczniaki w takiej formie i bardzo mi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczniaki są tak uniwersalne i można z nich cuda robić 😊

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne