Bajgle z pastą z makreli

Bajgle z pastą z makreli

Bajgle z awanturką z ryby wędzonej


Bajgle z pastą z makreli robię, gdy mam czas na przygotowanie leniwych śniadań - najczęściej w weekendy. W czasach PRL-owskich pastę z sera i ryby nazywano awanturką. Każda szanowana gospodyni na przyjęciach podawała takie smarowidło do krakersów:-)


Składniki:

  • 250 g bryndzy
  • 1 wędzona makrela ( lub inna ryba)
  • 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 bajgle
  • 2 zielone ogórki gruntowe
  • sałata i/lub kiełki (u mnie kiełki groszku)

Przygotowanie:

Paprykę wstawić do piekarnika na funkcję grill i podpiekać z każdej strony, aż skórka będzie przypieczona, prawie czarna. Wyjąć i włożyć ją do worka foliowego. Poczekać kilka minut do ostudzenia. Zdjąć skórkę - łatwo schodzi.

Wymieszać bryndzę ze śmietaną. Dodać obraną ze skóry i ości, rozdrobnioną makrelę wędzoną ( lub inną rybę). Cebulę posiekać drobno, paprykę pokroić w kosteczkę. Wszystko w misce wymieszać i doprawić pieprzem, ewentualnie solą. 

Bajgle przekroić na pół, podpiec na grillu lub na patelni grillowej. Posmarować obie połówki pastą rybną. Na jednej połówce ułożyć plastry ogórka i kiełki. Przykryć drugą połówką.

Pastę można przygotować dużo wcześniej i trzymać w lodówce.



Komentarze

  1. Świetny przepis, no i dzięki Tobie mam pomysł na dzisiejszą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jakie dobre jedzonko. Aż zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie dziękuję za ten przepis jest idealny dla mnie i a bajgle wykonam w Thermomixie będą świeżutkie i chrupiące i może uda mi się dać relację z wyniku na Facebooku i Insta i oznaczyć od kogo przepis pochodzi oczywiście :) Uwielbiam wyrabiać ciasto na różnego rodzaju pieczywo w Thermomixie - jest idealne. Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia;) Iwona https://thermokuchnia.pl/przepisy/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne