CHLEB JOOGURTOWY NA ZACZYNIE

Chleb jogurtowy na zaczynie 


Chleb jogurtowy na zaczynie jest bohaterem majowej Piekarni Amber.  Konsystencją i smakiem przypomina bułkę. Najbardziej posmakował dzieciom:-) Bardzo przyjemnie się z nim pracowało i  będę go powtarzać, bo domownicy byli bardzo zadowoleni z takiego pieczywa do śniadania. 

Przepis i zdjęcie – Zorra

zaczyn ( przygotować dzień wcześniej)

  • 100 g mąki pszennej typ 550
  • 50 gramów wody
  • 0,5 g świeżych drożdży

ciasto właściwe

  • zaczyn
  • 210 gramów wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 125 g zwykłego jogurtu greckiego
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 11 gramów soli

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta poprzedniego wieczoru i pozostaw na noc do wyrośnięcia w niezbyt ciepłym miejscu.
Następnego dnia do miski miksera włóż zaczyn i wodę, świeże drożdże i jogurt i wymieszaj.
Dodaj mąkę i ugniataj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty.
Dodaj sól i wyrabiaj przez kolejne 6 minut na obrotach 1. Konsystencja ciasta jest miękka, ale nie klei się.
Ciasto przykryj i pozostaw do wyrośnięcia przez 90 minut, po 45 minutach rozciągnij i raz złóż.
Uformuj bochenek w podłużny kształt i umieść szwem do dołu w koszu do rozrostu i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Rozgrzej piekarnik i blachę do 240°C.
Ostrożnie wyłóż ciasto z kosza i włóż do rozgrzanego piekarnika. Spryskaj ścianki piekarnika wodą. Piecz przez 15 minut, otwierając na krótko drzwiczki piekarnika, aby ulotniła się para. Zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz przez 25 minut. Niech chleb ostygnie na ruszcie.

* Ja swój chleb upiekłam w garnku żeliwnym. Przed pieczeniem nacięłam. 15 minut piekłam pod przykryciem i resztę już bez pokrywki.



Chleb jogurtowy na blogach biorących udział w akcji:

Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Komentarze

  1. Pyszny a Twój ma chrupiącą skórkę taka jak uwielbiam. Dziękuję za majowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta złota, chrupiąca skórka, cudo! Swój bochenek również piekłam w żeliwnym garnku. Znowu nam się upiekło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie Ci się upiekł. Garnek żeliwny to też dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bochenek jak z profesjonalnej piekarni i mnie też kusił garnek żeliwny - widać, że dobrze spełnił swoją rolę. Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ ten chlebek musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko jak pięknie upieczony! U mnie też do powtarzania bo bardzo smakował, aż za bardzo bo opanować się ciężko :) Dziękuję za majowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko wspaniały chleb. Nam też bardzo smakował :) Pozdrawiam serdecznie i do następnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędnie piękny wypiek, przekonałaś mnie do tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak z piekarni! Piekę w weekend.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne