SERNIK KRÓLEWSKI KOKOSOWY

Sernik królewski kokosowy

Sernik dla miłośników kokosowych smaków 


Sernik królewski kokosowy to prawdziwa gratka dla wielbicieli kokosa. Kiedyś często gościł w naszym domu, ale taki w klasycznym wydaniu, bez dodatku smaku kokosowego. Wygląda bardzo elegancko, więc na każdą okazję się nada. U mnie na pewno będzie na świątecznym stole :-) A u Was?

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 2  łyżki kakao
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg serka z wiaderka
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Z podanych składników, bez wody, zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche to dolać łyżkę wody. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na godzinę do zamrażarki.

Masło utrzeć z cukrem,  w misie miksera, na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, potem mleczko kokosowe, mąki i wiórki.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce połowę ciasta. Można teraz podpiec chwilkę ciasto w 180 stop. C. Wszystko zależy od piekarnika.
Na podpieczony lub surowy spód wylać masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około godziny w 180 stop. C. Wystudzić i posypać wiórkami kokosowymi.



Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne