PIERNICZKI KATARZYNKI

Pierniczki Katarzynki 

Mięciutkie pierniki jak z Kopernika 


Pierniczki Katarzynki to jedne z moich ulubionych pierników jeszcze z czasów dzieciństwa. Już tyle razy chciałam je upiec, ale najpierw musiałam zdobyć foremki do nich. Skoro w tym roku zostały przywiezione prosto z Torunia, więc już nie mogłam odkładać ich w nieskończoność.  Przeszukałam internet i po analizie najbardziej odpowiadały mi te u dziewczyn. Przepis podaję po moich zmianach.


Składniki na około 40 sztuk:
  • 300 g mąki pszennej jasnej
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 2 jajka 
  • 100 g cukru
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (40 g)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka sody
  • 80 g masła

Przygotowanie:

Miód podgrzać z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Ostudzić. Następnie dodajćpokruszone drożdże. wbić jajka i wsypać mąki i sodę.   Wyrobić mikserem lub ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto.

Rozwałkować,  podsypując mąką na  grubość – 3, 4 lub 5 mm. Wycinać foremkami.  Piec w 180-190°C przez około 8 – 12 minut. Przechowywać w szczelnych pudełkach.




Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne