ŚLEDZIE KORZENNE

Śledzie korzenne 

Najlepsze śledzie korzenne 


Śledzie korzenne zrobiłam po raz pierwszy w zeszłym roku. Bardzo mi posmakowały i zagościły już u mnie na dobre. Smakują wyjątkowo, zwłaszcza w zimowych miesiącach, kiedy zapach aromatycznych przyprawy wisi w powietrzu... Przepis wypatrzyłam u Beaty. Przedyskutowany z Nią na wszystkie strony:-)

Składniki na śledzie korzenne:

  • 6 płatów śledziowych najlepiej prawdziwych matijasów (mogą być w oleju)
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 goździki 
  • 2 łyżeczki utłuczonej kolendry 
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku 
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  •  2 gwiazdki anyżu w całości
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub lnianego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki brandy (można pominąć)
  • 2 -3 cebule szalotki lub jedna cebula cukrowa
  • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie śledzi korzennych:

Goździki i kolendrę utłuc w moździerzu. Wszystkie przyprawy wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażać mieszając ok. minutę, aż zaczną wydzielać zapach. Wyłączyć, uważać aby nie przypalić.

Do oleju dodać uprażone przyprawy i świeżo zmielony pieprz, musztardę, miód, sok z cytryny, sos sojowy i ew. brandy. Cebulę pokroić w cienkie półtalarki

Śledzie jeśli są bardzo słone, to wymoczyć w wodzie.  Pokroić na kawałki i układać w słoiku naprzemiennie z cebulą.
Zalać olejem z przyprawami. Przemieszać zawartość słoika góra -dół. Wstawić do lodówki na min. 12 godzin, a najlepiej 2-3 dni.





Komentarze

Copyright © zacisze kuchenne