BUŁECZKI NA ZAKWASIE I TANGZHONG Z MASŁEM CZOSNKOWYM
Bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo-ziołowym
Bułki na zakwasie i tangzhong
Bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo-ziołowym, to nasz styczniowy wypiek w Piekarni Amber. Bardzo fajnie się pracowało z ciastem i zdecydowanie do częstego powtarzania:-) Polecam gorąco. Można je upiec jako śniadaniowe bez dodatku masła z czosnkiem i ziołami. Kwestia naszych preferencji i wyboru do czego chcemy je podać.
Bułeczki na zakwasie i tangzhong z masłem czosnkowo-ziołowym
przepis i zdjęcie z bloga Bread by Elise
Levain
- 40 g aktywnego zakwasu pszennego 100% uwodnienia
- 40 g mąki uniwersalnej lub chlebowej
- 40 g wody o temperaturze 25-27°C
Tangzhong
- 100 g pełnego mleka
- 20 g mąki uniwersalnej lub chlebowej
Ciasto właściwe
- 320 g mąki chlebowej 11-13% białka
- 20 gramów cukru pudru (można użyć mniej)
- 120 g zimnego pełnego mleka
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 120 g tangzhong
- 120 g zakwasu
- 7 gramów soli
- 50 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
Masło czosnkowo-ziołowe (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki niesolonego masła
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół np. tymianku, rozmarynu, pietruszki
- 1 szczypta soli
Levain
Dodaj wszystkie składniki do miski i mieszaj gumową szpatułką lub łyżką do połączenia. Przykryj miskę i umieść ją w ciepłym miejscu (około 26°C) do wyrośnięcia na 4 godziny lub do czasu, aż zaczyn podwoi/potroi swoją objętość.
Tangzhong
Do małego garnka wlej mleko i mąkę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając trzepaczką. Gdy mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65°C, jest gotowa.
Przenieś tangzhong do czystej miski. Przykryj folią spożywczą i ostudź do temperatury pokojowej.
Ciasto właściwe
Wszystkie składniki, z wyjątkiem soli i masła, włóż do misy miksera z hakiem do ciasta. Mieszaj tylko do połączenia składników. Przykryj misę i autolizuj przez 30 minut.
Po 30 minutach dodaj sól i wyrabiaj ciasto na średnich obrotach przez 5-10 minut.
Powoli dodawaj pokrojone w kostkę, miękkie masło, po jednej kostce na raz.
Po dodaniu całego masła zeskrob hak do ciasta i boki miski za pomocą gumowej szpatułki.
Kontynuuj wyrabianie ze średnią prędkością przez 15-25 minut, aż ciasto przejdzie test szyby.
Umieść ciasto w czystej, lekko naoliwionej misce. Przykryj i zostaw do wyrastania przez godzinę w temperaturze około 24°C. Złóż raz ciasto, przykryj je i niech wyrasta przez kolejną godzinę. Całkowity czas wyrastania: dwie godziny.
Ciasto włóż na noc do lodówki.
Kształtowanie
Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 12 równych części (po około 65 g każda). Uformuj z kawałków okrągłe bułeczki i umieść je w swojej brytfannie do chleba lub blaszce do pieczenia/żeliwnej patelni.
Przykryj i niech wyrastają przez 6-7 godzin w temperaturze około 24°C, aż podwoją swoją objętość.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Piecz bułki przez 15-20 minut, lub dłużej, na złoty kolor. W międzyczasie przygotuj masło ziołowo-czosnkowe.
Masło ziołowo-czosnkowe
Rozpuść masło w małym rondelku na średnim ogniu, dodaj posiekany czosnek i podgrzej. Dodaj świeże zioła + szczyptę soli i wymieszaj. Upieczone bułeczki posmaruj masłem ziołowo-czosnkowym. Podawaj na ciepło.
Uwagi
*Jak wykonać test szyby ? Test szyby to jeden z najlepszych sposobów sprawdzenia, czy wystarczająco długo wyrabiałeś ciasto. Przytrzymaj róg ciasta obiema rękami i powoli go rozciągnij. Jeśli możesz rozciągnąć ciasto, aż będzie cienkie i prawie przezroczyste (bez rozdzierania), jest gotowe! Jeśli ciasto dość szybko się rozchodzi, należy je dłużej wyrabiać.
*Jak składać ciasto? Wsuń obie ręce pod ciasto pośrodku, aż opuszki palców się zetkną. Powoli podnoś ciasto do góry i do siebie, aż ciasto puści miskę. Złóż ciasto pod siebie, opuszczając ręce. Obróć miskę o 180° i zrób to samo. Obróć miskę o 90° i powtórz (zasadniczo składając wszystkie cztery boki).
Bułeczki na blogach biorących udział w akcji:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne
Wow, nie jadłam jeszcze takich bułeczek. Pychota.
OdpowiedzUsuńWiolu, bardzo polecam!
UsuńMarzenko, Twoje jak zawsze idealne! Dziękuję za wspólny styczeń przy piekarniku!
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję Kamilko:-)
UsuńBardzo lubię pieczywo z masłem czosnkowym. Takie domowe są idealne
OdpowiedzUsuńOj tak, pysznie smakują z tym masełkiem czosnkowym:-)
UsuńMy jedliśmy je na śniadanie z masłem czosnkowym. Pasują to do wszystkiego. Nawet mąż dodawał miód. To kwestia preferencji smakowych.
OdpowiedzUsuńOoo :-) No ja podałam je jako przegryzkę przed obiadem. Ale następnym razem będą na śniadanie, bo są świetne :-)
UsuńWyglądają pysznie! Można je jeść od rana do wieczora. :)
OdpowiedzUsuńNice post thank you Javier
OdpowiedzUsuń