ZRAZY WIEPRZOWE

Zrazy wieprzowe 

Zrazy z szynki wieprzowej


Zrazy wieprzowe przygotowałam na niedzielny obiad. Były bardzo delikatne, mięciutkie i wszyscy zachwycali się smakiem. Kiedy chcesz zabłysnąć,  to polecam ich przygotowanie. Na pewno danie zrobi wrażenie na gościach. Zazwyczaj roladki robię z wołowiny, jednak ich przygotowanie trwa dużo dłużej.  Na pewno częściej będą gościły na obiadach rodzinnych.

Składniki:

  • 500-700 g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • musztarda ostra
  • sól, pieprz
  • 2 - 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 0,5 litra bulionu
  • mąka do obtoczenia
  • olej

Przegotowanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości 1 cm. Rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą. Zwinąć w roladki, spiąć 2 wykałaczkami. Obtoczyć w mące i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Dorzucić cebulę pokrojoną w kosteczkę, liście laurowe i ziele angielskie. Podlać bulionem. Dusić na małym ogniu przez około 20 -30 minut. Można w międzyczasie sprawdzać jak mięso dochodzi i doprawić. Na końcu zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą  Tę czynność można w ogóle pominąć, bo sos, w którym mięso się dusiło z cebulą jest gęsty i nie potrzebuje dodatkowego zagęszczenia.

Zrazy wieprzowe przygotowałam na patelni Saute Kohersen BLACK CUBE o pojemności 3,6 l i średnicy 26 cm. Wysokie ścianki ułatwiają przyrządzanie potraw oraz minimalizują ryzyko rozpryskiwania gorącego tłuszczu. Dwustronna powierzchnia BLACK CUBE posiada wyjątkową strukturę plastra miodu, która pozwala na szybkie, równomierne rozprowadzanie ciepła oraz co za tym idzie - na szybsze przyrządzanie potraw.


Dane techniczne naczyń można sprawdzić na stronie Kohersena.

Wpis powstał w ramach współpracy partnerskiej.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne