NALEŚNIKI SZPINAKOWE BEZGLUTENOWE

Naleśniki szpinakowe bezglutenowe

Zdrowe naleśniki bez mąki i jajek


Naleśniki szpinakowe bezglutenowe to zdrowa i pyszna alternatywa do tradycyjnych naleśników.. Warunek konieczny do ich zrobienia, to dobra patelnia. Tylko nie przywierały na specjalnej do smażenia naleśników. 

Nadają się doskonale na śniadanie czy obiad. Możesz nadziać je czym lubisz. Pomysłów jest mnóstwo. Ja użyłam szpinaku, awokado i pomidorów suszonych. Polałam sosem jogurtowym.  Ale można je podać z serami, mięsem szarpanym lub warzywnymi sosami. Polecam!

Składniki:

  • 50 g szpinaku świeżego
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub malakserem. Odstawić na około 30 minut. Smażyć małymi porcjami na naoliwionej patelni dobrze rozgrzanej. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

U mnie dodatkami było awokado skropione cytryną, liście szpinaku i suszone pomidory. Do tego sos jogurtowy lub czosnkowy.




Komentarze

  1. Przyznam, że takich naleśników to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z nadzieniem szpinakowym robiłam, ale nigdy z ciasta. Chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam nigdy. Jestem ciekawa co na to moi bliscy

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają. Te dziurki są urocze

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten kolor... Koniecznie muszę sobie sprawić patelnię do naleśników i mogę robić. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy skład i przyznam, że wyglądając bardzo pysznie i intrygująco. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie. Chyba już mam kilka pomysłów na dodatki, ale z awokado też spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi smacznie i przede wszystkim zdrowo

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne