SAŁATKA Z BURAKIEM I PIECZONĄ FETĄ

Sałatka z burakiem i pieczoną fetą

Przepyszna sałatka grecka 


Sałatka z burakiem i pieczoną fetą, to mój faworyt ostatnich dni. Orzeźwiająca dzięki sałacie i ogórkowi. Doskonale wyważone dodatki. Dla mnie jest hitem i będę ją robiła naprawdę często. 

W tym roku mam zaplanowane wakacje w Grecji, na Santorini.  Najlepsza oliwa, pyszny jogurt, oliwki kalamata, ser feta do wszystkiego... Głośno przełykam ślinę na samo wspomnienie:-)  Już się nie mogę doczekać naszej wyprawy, smaków i słońca.

Tymczasem zapraszam na prawdziwą ucztę. Mówię Wam - niebo w gębie!

Przepis pochodzi z książki "Kalimera. Grecka kuchnia radości." - Dionisos Sturis.

Składniki: 

  • ulubiona sałata (3-4 garście)
  • 1 gruby plaster fety (200 g)
  • 1 burak pieczony lub gotowany 
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1 łyżeczka kaparów 
  • 3 łyżki oliwek 
  • 1 łyżeczka pieprzu marynowanego
  • suszone oregano 
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
  • 1 łyżeczka sezamu
  • sól, pieprz 
  • oliwa do skropienia fety

sos:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Fetę skropić oliwą i posypać sezamem. Zapiekać do zrumienienia w 200 stop. C. W misce wymieszać sałatę, dodać ogórka pokrojonego w półplasterki, oliwki, kapary i pieprz. Przygotować sos z podanych składników. Najlepiej wymieszać w słoiczku, energicznie potrząsając.  Polać nim sałatę. Na wierzch ułożyć fetę i kawałki buraka. Posypać orzeszkami i suszonym oregano.



Komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczona feta brzmi smacznie. Nigdy nie robiłam takiej sałatki

    OdpowiedzUsuń
  3. Jako że poznałam Grecję dość dobrze i interesuję się oliwą, pozwolę sobie napisać, że najlepsza grecka oliwa pochodzi z Peloponezu z regionu Monemvasia. Znam nawet konkretną tam farmę, z której oliwa jest nagradzana na całym świecie. Sałatka smacznie się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę musiała spróbować. Takiej jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi smacznie. Pieczona feta to dla mnie coś nowego

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja! Muszę powiedzieć, że Santorini to jedno z moich marzeń podróżniczych. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała sałatka. :-) Grecka kuchnia to prawdziwa uczta dla podniebienia. Na pewno będziesz cieszyć się smakami i słońcem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne