ROGALE CHLEBOWE Z ZIEMNIAKAMI

Rogale chlebowe z ziemniakami 

Najlepsze rogale na świecie 



Rogale chlebowe z ziemniakami wypiekaliśmy w ramach kwietniowej Piekarni Amber. Kolejny zaproponowany wypiek  pochodzi z Kuchni Gucia. I kolejny jest trafiony i bardzo smaczny. Dla mnie i mojej rodziny te rogale są najlepsze na świecie. Już dostałam zamówienie na kolejną porcję.

Oryginalny przepis Broot.de
My korzystamy z przepisu podanego przez Gucia

Składniki (10-12 rogali):

  • 700 g mąka pszenna typ 550 (może być chlebowa 750)
  • 150 g ziemniaków w postaci puree
  • 380-405 g wody (w zależności od ilości wody w ziemniakach)
  • 50 g mleka 3,5%
  • 20 g masła lekko miękkiego
  • 6 g świeżych drożdży 
  • 16 g soli

Ciasto wstępne:

  • 250 g mąki pszennej typ 550
  • 165 g wody
  • 1 g drożdży świeżych

W wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i zagnieść ciasto (mokre ręce sobie poradzą).
Przykryć i pozostawić na noc do dojrzewania w temperaturze ok. 21°.

Ciasto główne:

  • Ciasto wstępne
  • 5 g drożdży  świeżych
  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g puree ziemniaczanego
  • 215 g wody 
  • 50 g mleka 
  • 20 g masła (do zagniatania pod koniec wyrabiania)
  • 16 g soli (do zagniatania pod koniec wyrabiania)

Wymieszać razem drożdże i ciasto wstępne a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz soli i masła. Wyrabiamy 7 minut na pierwszym poziomie i 2 minuty na drugim – ciasto przestanie się kleić do miski i będzie miało wyraźnie rozwiniętą siatkę glutenową (można już zrobić „test okna”. Następnie dodajemy sól i następnie masło i wyrabiamy jeszcze 3 minuty.  Jeśli ciasto jest nadal zbyt twarde, można na końcu zagnieść niewielką ilości wody. Temperatura ciasta powinna wynosić ok. 25°. Przekładamy ciasto do wysmarowanego olejem pojemnika i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny w temp. pokojowej (ciasto przyrośnie ponad dwukrotnie). Rozciągamy ciasto po pierwszych 30 minutach i następnie po pierwszej godzinie (2×30 min). Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na omączony blat i dzielimy porcje ciasta o wadze ok. 100 g. Każdą porcję formujemy w kulkę i pozostawiamy na 30 minut pod ściereczką. Następnie kawałki ciasta spłaszczamy i wałkujemy owalne podłużne (około 15-20 cm) placki o grubości ok. 2 mm i zwijamy rogale.
Rogale układamy na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230° góra/dół . Po 45 minutach spryskujemy rogale wodą i posypujemy kminkiem (makiem). Zwilżamy kawałki ciasta spryskiwaczem wodnym i posypujemy grubą solą i kminkiem. Pieczemy z parą przez ok. 25 minut. Po 10 minutach można na krótko wypuścić parę. Wyciągamy jak uzyskały ładny rumiany kolor. Pozostawić do ostygnięcia na ruszcie na 30-60 minut.

Rogale na blogach biorących udział w akcji:

Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne

Komentarze

  1. Piękne i puszyste. Wspaniałe rogale na każdy posiłek. Cieszę się, że wybór przepisu okazał się sukcesem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają Twoje rogale, idealny miękisz i widać chrupiącą skórkę. Tylko masełko i ... pieczemy kolejną porcję :)
    Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie one muszą być dobre! Wyglądają rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te rogale skradły nasze serca i żołądki, ulubione i mam zamówienie też :) Dziękuję za wspólny kwietniowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne i puszyste. Będę się nimi rozkoszować w weekend. Póki co, zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za słodkościami, ale z chęcią spróbowałbym rogali chlebowych z ziemniakami. Wydaje się, że to ciekawa i oryginalna kombinacja składników.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawe, że rogale z ziemniakami! Chętnie spróbowałabym takiego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wyglądają! Bardzo apetyczne rogaliki. Miło było razem piec, do kolejnej Piekarni :) Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  9. O rogalikach z ziemniakami nigdy nie słyszałam, a muszę powiedzieć, że taka wersja mnie bardzo mocno zainteresowała!

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje dziecko bardzo lubi rogale. Będę musiała spróbować je upiec, ciekawe jak będą smakowały

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne