FETA ZAPIEKANA Z FIGAMI I PISTACJAMI
Feta zapiekana z figami i pistacjami
Najlepsza przystawka z fety, fig i pistacji
Feta zapiekana z figami i pistacjami to świetna przystawka na imprezę, kolację dla dwojga czy na babskie spotkanie do winka... Słony ser fajnie się uzupełnia ze słodkimi owocami. A chrupiące orzechy zmieniają teksturę potrawy i doznania smakowe. Tak lubię i polecam w tym zestawieniu!
Feta zapiekana z figami i pistacjami - Składniki:
- 200 g fety
- 4-5 fig świeżych (lub więcej)
- garść niesolonych pistacji
- 1 - 2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- oliwa extra vergine
- mięta do dekoracji
Feta zapiekana z figami i pistacjami - Przepis:
Wlać oliwę na dno naczynia do zapiekania Położyć fetę. Figi pokroić w kostkę większą, rozsypać na fecie. Posypać wg uznania płatkami chili. Orzechy posiekać i posypać na wierzchu. Chlusnąć oliwą i polać miodem. Zapiekać około 20 minut w 180 - 200 stop. C. Podawać z grzankami lub krakersami.
Bardzo.linow takie nowości. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda świetnie, a ja jestem fanką fig i pistacji.
OdpowiedzUsuńKocham takie proste, ale wyrafinowane dania. Słodko-słona kombinacja to zdecydowanie coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńPycha. Nigdy nie jadłam ale wiem że jest dobre.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne zestawienie smaków. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, idealne na szybką, ale efektowną przystawkę. :)
OdpowiedzUsuńO takim przepisie słyszę pierwszy raz. A wygląda naprawdę cudnie!
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda. Jeszcze nie próbowałam fety w tym wydaniu.
OdpowiedzUsuń