Tahini – sekret kuchni Bliskiego Wschodu. Jak wprowadzić krem sezamowy do codziennej diety?
Pasta tahini wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu, ale dziś jest znana i
uwielbiana na całym świecie. To nic innego jak krem wyprodukowany ze zmielonego
sezamu, który ma charakterystyczny smak oraz szereg pozytywnych właściwości.
Pastę tę wykorzystuje się w wielu potrawach na Bliskim Wschodzie, ale też
kuchni śródziemnomorskiej, a nawet japońskiej i chińskiej; mnóstwo wielbicieli
znalazła również w Europie. Dlaczego warto jeść tahini i w jaki
sposób wprowadzić krem do codziennej diety? Podpowiadamy!
Czym jest pasta tahini?
Krem tahini - już sama ta nazwa brzmi orientalnie i egzotycznie. Jest to nic innego, jak pasta wyprodukowana ze zmielonego sezamu. Te małe, jasne lub ciemne ziarenka kryją w sobie wielkie bogactwo witamin i składników mineralnych. Wiedziano o tym już w starożytności - w Egipcie, Indiach czy Babilonie sezamowi przypisywano wielką moc. Dziś tahini jest powszechnie wykorzystywanym składnikiem potraw szczególnie na Bliskim Wschodzie, w północnej Afryce oraz w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej.
Jak powstaje krem sezamowy tahini?
Tahini powstaje w prawie taki sam sposób, jak masło orzechowe, dlatego często zwane jest również “masłem sezamowym”. Produkcja kremu polega na zmieleniu sezamu na gładką masę. Aby uzyskać jasny kolor, jednolitą konsystencję i pozbyć się gorzkiego smaku, ziarna są wcześniej łuskane. Ważne jest, aby krem tahini wykonany był w 100% z sezamu. W sklepie online z orzechami, bakaliami i zdrową żywnością Promienie Słońca można znaleźć pastę bez dodatku soli, cukru, oleju palmowego oraz szkodliwych konserwantów.
Jakie właściwości odżywcze ma pasta tahini?
Sezam, z którego powstaje pasta tahini, ma wiele pozytywnych właściwości. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych cennych dla ludzkiego organizmu. Jest bogatym źródłem między innymi białka roślinnego, nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego i oleinowego), błonnika pokarmowego, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, miedzi, a także kwasu foliowego, kwasu omega-3 i witamin z grup B, witaminy A czy witaminy E. Dodatkowo zawiera antyoksydanty, które opóźniają rozwój wolnych rodników. Doskonale sprawdzi się w diecie osób, które unikają nabiału, będzie również znakomitym składnikiem posiłków dla wegan i wegetarian, zapewniając im pełnowartościowe białko złożone z najwyższej jakości aminokwasów.
Jakie korzyści dla zdrowia ma wprowadzenie tahini do diety?
Witaminy i składniki mineralne zawarte w ziarnach sezamu mają bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Przyczyniają się między innymi do:
- poprawy wydajności układu sercowo-naczyniowego;
- zahamowania rozwoju różnych chorób (w tym nowotworowych, cukrzycy, miażdżycy, choroby wieńcowej, choroby Parkinsona czy Alzheimera);
- regulacji procesów trawiennych i wspomagania układu pokarmowego;
- obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi;
- poprawy stanu układu kostnego, paznokci, włosów i skóry;
- uregulowania gospodarki hormonalnej;
- zmniejszenia stresu, wsparcia układu nerwowego;
- wzmacniania pamięci i koncentracji, wspomagania procesów myślowych.
Czy tahini może wywoływać reakcje alergiczne?
Warto pamiętać, że sezam - podobnie jak na przykład orzechy - to silny alergen. Osoby ze skłonnościami do alergii oraz astmatycy powinni szczególnie uważać na jego spożywanie. Na początku warto spróbować małych ilości i sprawdzić, czy nie wystąpiły jakiekolwiek niepożądane reakcje alergiczne.
Krem tahini - z czym to się je?
Dostępny w sklepie online Promienie Słońca krem tahini to doskonały składnik wielu potraw. Nadaje daniom specyficznego, orzechowo-sezamowego smaku o lekko orientalnym charakterze. Sprawdzi się zarówno do przekąsek, jak i głównych posiłków. Krem sezamowy tahini można wykorzystać między innymi do:
- różnych sosów, dressingów i dipów;
- hummusu i past warzywnych;
- chałwy, ciastek, lodów i innych dań na słodko oraz wypieków (na blogu sklepu online Promienie Słońca można znaleźć przepis na tahini rolls);
- baba ghanoush - popularnego dania kuchni arabskiej;
- zup, między innymi z ciecierzycy, soczewicy, marchewki, kalafiora czy batatów;
- dań obiadowych, na przykład do makaronu z suszonymi pomidorami.
Czy krem tahini jest kaloryczny?
Krem sezamowy tahini to dość kaloryczny składnik potraw i przekąsek. W 100 gramach produktu znajduje się około 570 kcal. Jednak charakterystyczny, intensywny smak pasty sprawia, że raczej nie spożywamy jej w zbyt dużych ilościach. Kupując tahini, zawsze warto zwracać uwagę na skład - nie powinno być w nim żadnych konserwantów, regulatorów, barwników, oleju palmowego, cukru i soli. Pasta z łuskanych ziaren sprawi, że konsystencja będzie miała jasny kolor, a smak będzie pozbawiony specyficznej goryczy.
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej paście. Ciekawe.
OdpowiedzUsuńWiolu, ta pasta jest główną częścią humusu też:-)
OdpowiedzUsuńTahini jest cudowne w hummusie, ale chętnie odkryję nowe zastosowania dzięki Twoim propozycjom.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pierwszy raz ją widzę. Chętnie bym spróbowała tej pasty.
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała. Sos z taką pastą może być pyszny.
OdpowiedzUsuńKuchnia Bliskiego Wschodu ma w sobie coś magicznego. Tahini to zdecydowanie jej serce.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis, uwielbiam takie inspiracje z kuchni świata.
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o tym. Widzę że dużo pozytywów jest.
OdpowiedzUsuń