Szparagi z łososiem wędzonym


Szparagi z łososiem wędzonym

Szparagi z łososiem wędzonym na przystawkę podałam kiedyś na rocznicę ślubu. Z przepysznym sosem musztardowo - miodowym była hitem wieczoru. Powtarzam ją dość często w sezonie letnim. Mówię Wam - niebo w gębie:-).  
Czyżby to były ostatnie szparagi tego roku? Mam nadzieję, że jeszcze nie...

Viticulture, Passiamo i Panzanella na włoski wieczór


Viticulture, Passiamo i Panzanella na włoski wieczór.

Odziedziczyłam winnicę na wzgórzu w Toskanii i zamierzam sprawić, że będzie ona najlepszą we Włoszech... Do dyspozycji mam trójkę pracowników. Muszę obsadzić wzgórze najlepszymi szczepami winorośli, rozbudować winnicę i realizować zamówienia na wina. Zanim jednak zacznę zarabiać, muszę poznać cały proces produkcji:-)
Prawda, że kuszące? Żeby zrealizować swój plan wystarczy zaprosić do zabawy rodzinę i przyjaciół.
Dzięki planszowej grze Viticulture marzenia się spełniają. 

Gra przenosi nas do słonecznej Italii, a doznanie to zdecydowanie wzmacniają prawdziwie włoskie wino Passiamo i idealna do rozgrywki sałatka Panzanella.

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam już niejednokrotnie. Praktycznie w sezonie truskawkowym jest u mnie obowiązkowym punktem. Z tą różnicą, że dotychczas ciasto jogurtowe z truskawkami piekłam z dodatkiem masła, a tym razem użyłam oleju. Ta zamiana wg mnie wyszła ciastu na dobre. Jest bardzo delikatne, wilgotne i znika w bardzo szybkim tempie:-) Ale to na pewno nie jest zasługa oleju, bo z tamtym było podobnie:-)
Oczywiście truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami. 

Chleb litewski z kminkiem


Chleb litewski z kminkiem to jeden z moich faworytów (znaleziony u Komarki).
Po raz pierwszy upiekłam go na spotkanie z przyjaciółmi podczas wieczoru rosyjskiego. Miał ogromne powodzenie. Wszedł już na stałe do mojego repertuaru chlebowego.Dlatego zaproponowałam go również Amber do naszej wirtualnej piekarni. I bardzo się cieszę, że w końcu się udało i oto pieczemy go w naszym zaszczytnym gronie:-)Lista poniżej.

Sałatka ze szparagów, krewetek i ogórka z sosem kaparowym


Dokładnie dzisiaj mój blog obchodzi 8 urodziny. Z tej okazji zapraszam na wyśmienitą sałatkę Donny Hay. Kiedyś zauroczyła mnie u Kamili i odtąd w sezonie szparagowym popełniam ją kilkakrotnie. Jest tak wyjątkowa, że na szczególne okazje będzie idealna. Pobudza kubki smakowe, że chce się krzyczeć - wow!!!
I pozostaje  z nami uczucie kulinarnego spełnienia:-)
Zapraszam!

Lemoniada z rabarbarem


Rabarbar jest wizytówką maja.
Króluje u mnie w  cieście drożdżowym, kompocie,
 a dzisiaj  w lemoniadzie.
Bardzo orzeźwiający napój, ugasi największe pragnienie:-)
Kompot kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci -
 pity codziennie z sezonowymi owocami.
Dziś częściej robię lemoniady. 
Są zdecydowanie mniej słodkie:-)

Focaccia na zakwasie


Focaccię na zakwasie piekłam po raz pierwszy. 
Dzięki Amber, pojawiła się w naszej piekarni w odpowiednim czasie.  
Fajnie się wpasowuje w nadchodzący okres spędzania wieczorów w ogrodzie czy na balkonie.
Zdecydowanie do powtórzenia przy wielu okazjach.

Ciasto drożdżowe ze szparagami


W maju królują szparagi! Czekam na nie cały rok, a kiedy już są to staram się je wykorzystywać na maksa. Dziś danie #inspirowanenatura, które świetnie pasuje na różne okazje. Może być propozycją  na kolację, posiłkiem do zabrania na wynos czy przekąską serwowaną podczas spotkań z przyjaciółmi. Dodatkowym atutem takiego podania jest możliwość jedzenia rękoma. Po prostu odrywamy pojedyncze kawałki. Także jak widać możliwości jest wiele.

Botwinka z fetą na cieście francuskim


Im prostsze tym lepsze. 
Kolejny raz  ta zasada sprawdza się.
Polecam Wam przygotować tak danie.
Smakuje zarówno  na ciepło, jak i na  zimno.
Właśnie teraz, gdy botwinka jest najlepsza, bo tak wyczekana;-)

Precle


Precle to moja słabość jeszcze od czasów studenckich, kiedy każde wakacje pracowałam w piekarni w Monachium. 
Od tamtych lat są dla mnie miłym wspomnieniem i ulubionym pieczywem. 
Idealne do zabrania na piknik czy rodzinną wycieczkę.
Dlatego, gdy Amber zaprosiła mnie do ich wypieku, to nie mogło mnie zabraknąć w naszej piekarni:-) 

Ciastka z czekoladą i chia


W okresie izolacji  pełną parą  ruszyła u nas domowa piekarnia.
Teraz mam w domu studentkę, która pomiędzy kolokwiami on-line, wyszukuje w necie przeróżne smakołyki.
Tymi ciasteczkami z gorzką czekoladą i chia, przyznam  kupiła mnie:-)
Oj pójdzie nam w boczki jak nic, jeśli to dłużej potrwa...

Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i zielonej soczewicy


Jeszcze ostatnim rzutem na taśmę przed świętami mam dla Was bardzo praktyczną i smaczną propozycję.
Ten pasztet zrobiony jest z mięsa i warzyw, na których gotujemy rosół. 
Mój przygotowałam z kury, ale tak naprawdę każde mięso się nada. 
Zachęcam Was do jego zrobienia.
Dodatek soczewicy sprawia, że nie musimy dodawać żadnych wypełniaczy.
Jest naprawdę pyszny.
I ta świadomość, że nic się nie marnuje i jesteśmy #nowaste...
Copyright © zacisze kuchenne