Relish truskawkowy z chilli


Przepyszny sposób na zamknięcie truskawek w słoiku.
Do sera idealny dodatek.
Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że w tym roku wszystko szybciej dojrzewa.
Zaskakująco wcześnie mieliśmy szparagi, kwitnące akacje i lipy. Truskawki też już są i są;-)
Jak takie tempo lato nabierze, to w sierpniu urlop będzie w jesiennym nastroju...
Oj oby nie...

Kurczak w cieście kokosowym


Kurczak kokosowy był hitem lat 90-tych. I w sumie nie jadłam go od tamtych czasów... Miał być przegryzką przy oglądaniu meczu naszej reprezentacji podczas Mistrzostw Świata. Nie mam uprzedzeń, po tym doświadczeniu i tak będę wracać do jego przygotowania;-)

České rohlíky - czeskie rogaliki


Nie wiem czy macie z nimi podobne wspomnienia, ale dla mnie, czy to będąc dzieckiem jeżdżąc do Czech na obozy,
czy w dorosłym wieku na rajdy górskie, rohliky były niezrozumiale proste;-)
Kolejnym problematycznym zjawiskiem było ich przekrojenie. Najczęściej, albo smarowało się od spodu i jadło w całości, albo rozrywało się rękoma na pół. 
Pamiętam jak narzekałam - do licha nie mają ostrych noży, żeby podać?
Ot taka refleksja;-) Mimo takich niedogodności zawsze były pyszne. Tak jak te:-)
Z wielką radością podjęłam zadanie Amber na ich upieczenie.
 I jak widać na kolejnym zdjęciu smakowały wszystkim, nawet wnusi, która nie mogła się doczekać, aż babcia zrobi zdjęcia...

Carpaccio z łososia dojrzewającego


Przepis na łososia dojrzewającego jest w naszej rodzinie od wielu lat.
Wykorzystuję go do takiego carpaccio lub jako składnik nadzienia do spring rolls (klik).
Można go również wrzucić do sałatki albo podać po prostu na kanapce.
Możliwości wiele - jak kto lubi:-)

Mango lassi


Do zrobienia prawdziwego mango lassi potrzebne są owoce mango odmiany alphonso, które u nas są chyba nie do dostania. Można się posiłkować puszkową pulpą i taka opcja jest chyba najbardziej realna w naszych warunkach.
Mój napój zrobiłam z dostępnych  marketowych owoców i  taki też mi odpowiada.
Pyszny i orzeźwiający:-)

Marchewka młoda z harissą


Nadszedł sezon na młode warzywa.
Najpiękniejszy okres przed nami:-)
Dzisiaj mam dla Was propozycję na marchewkową przystawkę.
Przeważnie  robię ją ze słodkim posmakiem.
Bardzo podeszła mi smakowo taka na ostro z harissą.

Babka ziemniaczana



Musiałam przerobić ziemniaki, które dostałam od cioci i żal było się ich pozbyć.
Zwłaszcza teraz, gdy najbardziej smakują młode:-)
Dlatego padło na babkę ziemniaczaną, która, ku uciesze domowników, rozeszła się bardzo szybko.
To co zostało na drugi dzień podsmażyłam i było jeszcze lepsze:-)

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni


Gdy zobaczyłam go w zaproszeniu Amber, to pomyślałam od razu o moim tacie, który nie może jeść mąki pszennej, że ten chleb będzie specjalnie dla Niego. Nie wiem co poszło nie tak. Pięknie rósł i wyglądał super. A po przekrojeniu na dole była warstwa zakalca, a u góry pod skórką wielka dziura;-( Wrzucam przepis, bo być może ja zrobiłam coś nie tak, a innym się powiedzie. Wzięłam chętnie udział w akcji naszej wirtualnej piekarni. Jestem ciekawa Waszych uwag, które być może naprowadzą mnie na to co skaszaniłam;(

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

 


Zostałam poproszona o wypiek swojskiego chleba na komunię do bliźniaków po sąsiedzku:-)
Głowiłam się jaki im będzie smakował.
Na pewno miał być bardziej jasny niż ciemny, czyli z przewagą mąki pszennej.
Ostatecznie wybrałam  z książki "Chleb" J. Hamelmana, z której już niejeden bochenek nas zachwycił.
Prezent okazał się strzałem w 10:-)
Smakował wszystkim.
I wejdzie na pewno na stałe do mojego repertuaru wypieku pieczywa.

Szparagi pieczone z czosnkiem i parmezanem


Dawno mnie nie było. 
Ponad tydzień bez komputera i aparatu...
Taki reset dobrze mi zrobił i wracam z pysznymi propozycjami.
Oto jedna z nich.
Czyż nie wygląda smakowicie:-)?

Bakłażany zapiekane z fetą


Gdybym miała wskazać jedyne ulubione warzywo, to zdecydowanie byłby to bakłażan. Mam do niego ogromną słabość. I gdy widzę jakiś przepis z jego udziałem, to zazwyczaj wyobraźnia zaczyna pracować...Tak było również tym razem. Nigel Slater w książce "Jedz" urzekł mnie  przygotowaną przystawką z bakłażana, a efekt zauroczenia prezentuję poniżej.

Quinoa bowl z avocado


Na blogach i profilach instagramowych  można zauważyć od pewnego czasu szał  podawania posiłków w miskach. To najnowszy trend w kuchni zwany Bowl food, który stawia na świeżość, sezonowe składniki i prostotę w przygotowaniu.
Widzimy miski Buddy, miski ze smoothie , miski z burrito, z polentą,  ryżem i makaronem.
Miska daje nam wiele możliwości. Możemy w niej przygotować śniadanie, obiad, kolację. Na słodko lub słono. Na zimno lub ciepło. Podać sałatkę, owsiankę, azjatyckie danie z ryżem, włoski makaron, pożywne danie jednogarnkowe lub zupę.  To zbilansowany posiłek i do tego pięknie udekorowany. Wystarczy trochę wyobraźni, by połączyć składniki: bazę, warzywa, białka, toppingi oraz dressing lub bulion.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, daj się ponieść wyobraźni i do dzieła! Przekonasz się, że posiłek robiony w misce uruchamia  ogromne pokłady twórcze:-).
Copyright © zacisze kuchenne